De Vlinderstichting

Klimaatveranderingen op Landelijke Vlinderdag

Wageningen, 22 december 2003

De langdurige hittegolf in de zomer van 2003 was een duidelijk voorbeeld van een tendens die al langer zichtbaar was: ons klimaat verandert. Natuurlijk heeft deze verandering ook gevolgen voor vlinders en libellen. Daarover gaat een aantal lezingen tijdens de Landelijke Dag op zaterdag 13 maart 2004. Naast de lezingen zijn er enkele fraaie films te zien en wordt de Gouden Vlinder uitgereikt. In de pauzes kunt u de informatiemarkt bezoeken.

Gevarieerd programma
De inleidende lezing in het kader van het thema wordt verzorgd door Arnold van Vliet. Van Vliet is werkzaam bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en projectleider van de Natuurkalender. De Natuurkalender (www.natuurkalender.nl) is opgezet om de veranderingen in de natuur ten gevolge van de klimaatveranderingen te bestuderen. Enkele voorbeelden van andere lezingen in het kader van het thema zijn 'Klimaat en microklimaat' en 'Libellen en klimaatverandering'. In het middagprogramma is er onder andere een lezing over opmerkelijke vlinder- en libellenwaarnemingen in 2003 en zoals gebruikelijk houdt ook een van de Vlaamse collega-vlinderonderzoekers een lezing. Ter afsluiting kijken we vooruit naar het jaar 2030. Hoe zal het dan gesteld zijn met de vlinders in ons land?
De fraaie films die Annette van Berkel voor De Vlinderstichting maakt zijn inmiddels een vast onderdeel van de landelijke dag. Ook dit jaar worden er twee vertoond.

Informatiemarkt
Tijdens de pauzes kunt u een bezoekje brengen aan de informatiemarkt, waar boeken, verrekijkers en andere artikelen te koop zijn en waar u informatie kunt krijgen over onder andere vlinderreizen.

Gouden Vlinder
Tijdens deze landelijke dag vindt traditioneel de uitreiking van de gouden vlinder(s) plaats. Vorig jaar werden er drie uitgereikt, waaronder een aan oud-directeur Jan van der Made. Een hiertoe ingestelde commissie beoordeelt aan de hand van strenge criteria wie er in aanmerking komen voor een Gouden Vlinder.

Landelijke vlinderdag 2004
Datum: zaterdag 13 maart 2003, 10.00 16.00 uur
Plaats: De Reehorst, Ede
Aanmelden: U kunt zich aanmelden via tel. 0317-467346. De kosten bedragen 7,50. Deelname van de lunch kost 12,50. Ook op de dag zelf kunt u zich nog aanmelden.