PERSBERICHT - 2004-02-24

Enige echte St Patricks Day Parade 13 maart in Utrecht

Utrecht krijgt zaterdag 13 maart de enige echte St Patricks Day Parade die er in Nederland is en het eerste St. Patrick's Day Symposium, ooit in ons land gehouden. Dat gebeurt allemaal ter ere van de Ierse Nationale feestdag, St. Patricks Day, die op 17 maart gevierd wordt en waarbij de patroonheilige van het schitterende groene eiland herdacht wordt, is een feest voor iedereen en wordt door de Ieren wereldwijd gevierd met parades en veel muziek.

Een aantal genodigden, onder wie als eregasten St. Patrick zelf en de Ambassadeur van Ierland in Nederland, mr. Richard Townsend, zullen de enige, echte parade per boot door de grachten van Utrecht mee mogen maken.

De route voert vanaf de Viebrug via de Oudegracht en de Stadsbuitengracht. De parade zal om 15.00 uur precies van start gaan vanaf de en zal rond 17.00 uur eindigen bij Uiteraard zal ook Ierse muziek en cultuur een onderdeel uitmaken van de feestelijkheden.

Op het St. Janskerkhof, Utrecht wordt van 11.00 tot 17.00 uur een Ierse markt georganiseerd waar naast veel informatie over Ierland ook Ierse producten gekocht kunnen worden. Verder worden er Ierse dansdemonstraties verzorgd en kun je met eigen ogen aanschouwen hoe de Ierse topkoks van Ballymaloe House & Restaurant hun favoriete gerechten bereiden. Bijgaande bijlage geeft een overzicht van het culturele programma.

Liefhebbers van een echt Iers feest, met muziek van Amadan, Caa a Dram en Keltic Fire, kunnen kaarten bestellen (toegang 10) bij het St. Patricks Day Comité, email: stpatricksday04utrecht@hotmail.com

zie ook: www.stpatrick.nl

Organisatiecomité:

Ambassade van Ierland Dutch Connection
Murphys Nederland
Vereniging Nederland Ierland
Ierland Toerisme
Irish Social Club
Grainne Irish Design Shop

Terwijl de Ierse Markt in volle gang is, kunt U erachter komen wat Ierse cultuur over de hele wereld zo beroemd en gewild maakt. Maak kennis met Ierse harpmuziek, dans en verhalen. Of kom U verdiepen in goede gesprekken en literatuur in de traditie van Joyce en Beckett, tijdens het eerste St Patrick's Day symposium: "Saints, Sinners & Snakes."

Later in de middag ontvangen wij als speciale gast de schrijver Michael O'Loughlin uit Dublin
(www.irishwriters-online.com/michaeloloughlin.html), die zijn gedichten zal lezen en ons een voorproefje zal geven van zijn nieuwe roman, De Joodse Bruid.

Daarnaast zijn er 's middags op diverse momenten bijzondere lezingen en optredens. Voor meer informatie kunt U contact met ons opnemen: info@stpatrick.nl

PROGRAMMA:

12:00 - 13:00 NOG NIET BEVESTIGD Aluin speelt Roddy Doyle (Theatre Room)

13:00 - 13:30 Ierse verhalen en harp muziek (Library Room)

13:30 - 15:00 "Saints, Sinners & Snakes": Het eerste St Patrick's Day Symposium (Theatre Room)

* 13:30 - 13:40 Ruud Hisgen en Donal Merren lezen voor uit Samuel Beckett

* 13:40 - 13:45 Korte introductie van sprekers door Perro de Jong
* 13:45 - 14:00 Leni van Strien

* 14:00 - 14:15 Matthijs Schouten

* 14:15 - 14:30 Michael O'Loughlin

* 14:30 - 15:00 Panel discussie

15:00 - 15:45 Ierse verhalen en harp muziek (Library Room)

15:45 - 16:15 Poezie voordracht door Michael O'Loughlin (Theatre Room)

16:15 - 16:30 Beckett monoloog door Donal Merren (Theatre Room)