Gemeente Ede

Nummer 37 / Ede, 2 maart 2004

Gemeente Ede en ondernemers starten op 13 maart proef van 2 maanden Borrelbus voor veilig vervoer stappers Museumplein

Vanaf 13 maart rijdt twee maanden lang op zaterdagnacht een borrelbus vanaf het Museumplein naar de buitendorpen ten noorden van Ede. Daarmee kunnen bezoekers van de horecabedrijven na sluitingstijd snel vertrekken. Ze hoeven dan niet lang op vervoer te wachten en zullen minder overlast voor de omgeving veroorzaken. De proef komt er door samenwerking van de gemeente Ede met de busvervoerder firma Noot, taxibedrijven, de Horecabelangenvereniging Ede Centrum, het beveiligingsbedrijf Profi-Sec en de politie.

De wekelijkse proefrit met de borrelbus start in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 maart 2004 en gaat twee maanden duren. De bus staat vanaf 03.00 uur s nachts op het Museumplein op een speciale, door een bord herkenbare, standplaats. Horecabezoekers kunnen alleen met gepast geld een kaartje van 5 euro kopen. De bus vertrekt om 03.20 uur of zodra hij vol is. Het voertuig volgt een route met vaste halteplaatsen door Otterlo, Harskamp, Wekerom, De Valk, Lunteren, Ederveen en terug naar Ede. Op die manier kan uitgaanspubliek uit de buitendorpen op een gemakkelijke manier thuis komen in plaats van met eigen vervoer risico op de weg te veroorzaken. In de bus zijn twee toezichthouders van het beveiligingsbedrijf Profi-Sec aanwezig. Indien nodig verleent ook de politie assistentie.

Bij de voorbereidingen van de proef zijn ook de taxiondernemers betrokken. Zij staan achter deze proef en zien de borrelbus niet als ongewenste concurrentie van hun branche. De taxis blijven namelijk gewoon rijden. Tevens beseffen ook zij dat het bestaande taxiaanbod niet volledig kan voorzien in de vraag om vervoer van horecabezoekers. De taxicoördinator op het Museumplein blijft het vertrek van de taxis coördineren. De horecabelangenvereniging gaat informatiefolders over de borrelbus verspreiden.

Als de proef slaagt, wordt in gezamenlijk overleg met de betrokken ondernemers bekeken of een blijvende oplossing mogelijk is. Ook uitgaanspubliek en andere belangstellenden kunnen zeggen wat zij er van vinden. Mensen die wel eens uitgaan op het Museumplein in Ede en hun mening over de borrelbus willen geven, kunnen zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar inwonerspanel@ede.nl
---