Gemeente IJsselstein


Foto's Oranjehuis door Joop van Tellingen
maandag, 08 maart 2004 - 11:58 CET

Van 13 maart t/m 16 mei is de tentoonstelling 't is Oranje, 't blijft Oranje van Joop van Tellingen te bezichtingen in het Stadsmuseum.

Koningin Beatrix op skivakantie in Lech Op de tentoonstelling zijn foto's van bekende en mindere bekende Oranjes tentoongesteld. De foto's zijn van de hand van paparazzi-fotograaf Joop van Tellingen.

Curriculum vitae Joop van Tellingen
Van Tellingen wilde al op jonge leeftijd fotograaf worden. Op zijn dertiende kreeg hij zijn eerste Kodak-boxje. Een jaar later ging hij naar een fotoclub waar hij de eerste fijne kneepjes van het vak geleerd kreeg. Op zeventienjarige leeftijd kwam hij Ria tegen en zij is vanaf die dag tot op heden zijn steun en toeverlaat. Op zijn achttiende volgde Van Tellingen aan de 'Famous School International' een fotografiecursus die hem de mogelijkheid bood om een fotozaak in zijn woonplaats Utrecht te openen. In die dagen voorzag hij zichzelf en zijn vrouw in hun levensonderhoud door met name trouwreportages te maken.
De fotografie liep zo goed dat al snel een tweede fotozaak geopend kon worden. Vervolgens kwam Joop in contact met een persagentschap waarvoor hij foto's aanleverde van aanrijdingen en branden in het Utrechtse.

Paparazzofoto's
Een aantal jaren later ging hij naar de hoofdstad en maakte hij foto's voor de Telegraaf. Op deze krant ontmoette hij Henk van der Meijden. Voor zijn pagina 'Sterretjes' maakte hij zijn eerste paparazzofoto's. Nadat Henk van der Meijden Privé begon, volgde Joop hem. Later volgden opdrachten voor Accent, Weekend, Mix en Party. Door zijn foto's voor deze bladen is Joop van Tellingen zelf een bekend figuur geworden. De laatste paar jaren is de fotobusiness een echte familiezaak geworden doordat zoon Dennis in zijn vader's voetsporen is getreden.

IJsselstein en het Oranjehuis
De Baronie van IJsselstein heeft een een bijzondere band met het Huis van Oranje sinds het huwelijk van Willem van Oranje met Anna van Buren. De titel 'heer van IJsselstein' ging in 1377 over naar de familie Van Egmond. De laatste telg uit dit geslacht, Anna van Buren, trad in het huwelijk met Willem van Oranje in 1551. In 1558 overleed Anna en met haar stierf de IJsselsteinse tak van de Van Egmonds uit en ging de baronie over naar het huis van Oranje-Nassau. Koningin Beatrix is heden ten dage dan ook nog steeds Barones van IJsselstein. Als barones van IJsselstein heeft zij te maken met een eeuwenoud voorschrift dat haar verplicht tenminste eenmaal in haar leven IJsselstein met een bezoek te vereren. Aan deze verplichting heeft Koningin Beatrix op 3 september 1983 voldaan.

Tentoonstelling
Zaterdag 13 maart t/m zondag 16 mei 2004.
Dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur

1e Paasdag gesloten, 2e Paasdag en 5 mei geopend; in verband met het bijzondere thema van deze tentoonstelling is het Stadsmuseum ook op Koninginnedag 30 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur, met speciale activiteiten.

Stadsmuseum
Walkade 2
Tel. (030) 688 68 00
E-mail: info@stadsmuseum.nl