Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 09-03-2004

Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 13 maart
Nederland 2 ­ 21.58 uur

JONGE 'MEESTEROPLICHTER' BEROOFT WELDOENERS

Pensioneigenaren, huizenverkopers en meubelzaken blijken gedupeerd door de jonge Turkse Derya B. (29) die momenteel in Almere verblijft. Met name de pensioneigenaren Esther en Gerard uit Zandvoort wist ze met zielige verhalen en vervalste stukken enorm veel geld uit de zak te kloppen. Zij zitten door toedoen van de oplichtster volledig aan de grond. De politie is een onderzoek begonnen, maar actie wordt vooralsnog niet ondernomen. Dat blijkt uit een uitzending van het TROS-programma OPGELICHT van zaterdag 13 maart.

Derya B. kwam enige jaren geleden naar Nederland. In mei 2002 belde ze aan bij een pension in Zandvoort. Daar wist ze onderdak te krijgen waarna ze de eigenaren voor zich wist te winnen met allerlei trieste verhalen. Zo zouden haar ouders bij een busongeluk in Turkije zijn omgekomen en moest de begrafenis betaald worden. B. zou tevens hartpatiënt zijn en geld nodig hebben voor de behandeling. De Zandvoortenaren sloten hoge leningen af om haar te kunnen helpen. Dat die zouden worden terugbetaald, leek hen waarschijnlijk. Derya B. schermde namelijk met bankafschriften en gerechtelijke stukken waaruit moest blijken dat haar ouders haar een enorme erfenis hadden nagelaten, die snel beschikbaar zou komen. Alles bleek echter vervalst; de ouders leven nog.

Als dank voor hun hulp kocht Derya B. huizen voor haar weldoeners. Die tekenden een koopcontract, om vervolgens te merken dat de aanbetaling niet door B. werd voldaan, waardoor ze nog verder in de financiële ellende kwamen.

De politie doet vooralsnog niets. Esther vas Dias heeft aangifte gedaan, maar die is inmiddels weer uit de politiecomputers verdwenen. Bij een tweede bezoek aan het bureau kreeg ze te horen dat Derya B. gezocht wordt, maar dat ze niet wordt opgehaald, hoewel haar adres bekend is. In derde instantie ontkende het korps weer dat de Turkse al als verdachte te boek staat. OPGELICHT zocht wel de confrontatie met de 'meesteroplichtster'.



Ingezonden persbericht