Politie Friesland

Korpschef politie Fryslan opent campagne gebruik gordels en kinderzitjes

Fryslân 10-03-2004 - Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Politie Fryslân: communicatieadviseur verkeershandhavingsteam Fryske Diken, Kitty van Dalen, tel. 058-880 80 82 / 06-54 35 15 66 kitty.van.dalen@friesland.politie.nl 3VO district Friesland, districtskantoor tel. 058-216 01 67 of Wim Withaar tel. 058-216 53 85

Op zaterdagochtend 13 maart om 11 uur geeft F. Wagenaar, korpschef politie Fryslân, op spectaculaire wijze het startschot voor de campagne gordels en kinderzitjes. Door een show met een zogenaamde kantelsimulator kan iedereen zien en meemaken hoe belangrijk het dragen van autogordels is.

De demonstraties met de kantelende auto vinden plaats bij de Waag aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Tussen 11 en 17 uur kan het publiek aan den lijve ondervinden hoe het voelt als een auto over de kop gaat en daarmee het belang van autogordels ervaren.

Politie Fryslân en 3VO voor Veilig Verkeer geven met steun van de Provincie hiermee het startsein voor de campagne waarbij in het hele land extra aandacht worden besteed aan het dragen van gordels en het juiste gebruik van kinderzitjes.
De kantelsimulator van 3VO biedt de mogelijkheid aan iedereen om onder leiding van instructeurs te ervaren wat het effect van autogordels is, maar ook hoe je eruit komt als de auto op de kop ligt.
Medewerkers van het verkeershandhavingsteam Fryske Diken en vrijwilligers van 3VO zullen de nodige informatie over het onderwerp verschaffen.

De landelijke campagne verkeersveiligheid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat richt zich in de periode van 15 maart tot 31 mei op het gebruik van gordels en kinderzitjes. Naast voorlichting zal de politie in deze periode ook extra controleren op het (juist) gebruik van gordels en kinderzitjes.

Speciaal voor deze campagne heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat Goochem het gordeldier in het leven geroepen. Goochem is vanaf dit jaar de boodschapper voor kinderen in de leeftijdscategorie 4-12 jaar om de gordel om te doen.
Voor informatie over Goochem: www.gordeldier.nl/www.minvenw.nl