Gemeente Utrecht


Kunst en cultuur, maar dan anders. De culturele talkshow Café Z presenteert persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld. Van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Universiteitshoogleraar in Utrecht, zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

In deze editie:

Ooit zei hij dat hij zijn baan alleen zou willen verruilen voor een functie aan het hoofd van het Rijksmuseum. Desondanks verhuist Sjarel Ex na achttien jaar als directeur van het Centraal Museum binnenkort naar het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen. In Utrecht zorgde deze 'ideale museumdirecteur', aldus De Groene Amsterdammer, voor een revolutie op kunstgebied. Hij toverde het Centraal om van een provinciale toonzaal naar een nationaal en internationaal gewaardeerd centrum voor oude en nieuwe kunst, architectuur, mode en lokale geschiedenis. Daarnaast liet hij zien dat marketing en het werven van middelen niet samen hoeven te gaan met inhoudelijk kwaliteitsverlies - integendeel. Na ruim driehonderd tentoonstellingen opende onlangs Ex' laatste grote project: Vis Vitalis. In Café Z blikt hij terug en vooruit.

Nog twee gasten praten mee naar aanleiding van het vertrek van Sjarel Ex:

Namens de gemeente Utrecht staat wethouder van cultuur Toon Gispen (Leefbaar Utrecht) voor de taak een nieuwe directeur te werven. In Café Z komt de vraag aan bod of het museum voor een koerswijziging staat. Hoe kijkt Gispen tegen het huidige kunstbeleid aan, en wat zijn de plannen voor de nog resterende twee jaar van deze collegeperiode?

Architect en beeldend kunstenaar John Körmeling plaatste in 1999, in het kader van de tentoonstelling Panorama 2000, een reuzenrad voor auto's pal voor de Stadsschouwburg. Aan hem de eer om een afscheidscadeau voor Sjarel Ex te ontwerpen: balkonnetjes in de Refter van het Centraal Museum.

Hard, smerig, gruizig en.. Grease. In de zoetste highschoolmusical ooit vond Spoiler inspiratie voor de single Electrifying. Na het bejubelde debuut Mud 'N' Glitter toerde Spoiler door heel Europa, om vooral in Engeland flinke poot aan de grond te krijgen met hun catchy rock. Geluidstovenaar Dave Sardy, bekend van Marilyn Manson en Bush, bemoeide zich met de opvolger, die begin april wordt gepresenteerd. Dat het naast heftig en wild ook subtiel en verstild kan, laat voorman Jascha horen in een akoestisch solo-optreden.


En ook:

Vrouwkje Tuinman met Utrechts cultuurnieuws

Ruben van Gogh vat de middag samen in versvorm

met dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting K.F. Hein Fonds en Stichting VSB Fonds


---- --