Vlaamse overheid

Op zondag 14 maart 2004 vindt in Vlaanderen de tweede editie van de Dag van de Technologie plaats. 156 bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, musea, enzovoort tonen door middel van 257 projecten hoe technologische ontwikkelingen en hun toepassingen overal zijn doorgedrongen in hun werkomgeving.

Met de Dag van de Technologie wil de Vlaamse regering technologieën en hun toepassingen in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Vorming, kennis en expertise vormen immers belangrijke grondstoffen van Vlaanderen. De Vlaamse regering wil hierin dan ook volop investeren zodat Vlaanderen zijn plaats kan veiligstellen binnen de Europese onderzoeksruimte. Tijdens de eerste editie van de Dag van de Technologie op zondag 30 maart 2003, brachten zo'n 75.000 mensen een bezoek aan een of meer deelnemers.

De bedoeling van de Dag van de Technologie is dat deelnemende bedrijven en instellingen nieuwe technologieën voor een ruim publiek zichtbaar maken en hen op die manier inzicht geven in de ontwikkeling en praktische toepassingen van deze technologieën. Er hoeft niet noodzakelijk technologie geproduceerd te worden, ook de manier waarop technologie aangewend wordt, kan op een interessante manier voorgesteld worden.

Nieuw aan deze editie is, dat op regionaal vlak Technologieparcours georganiseerd worden voor het brede publiek.
Er is keuze uit zeven parcours:


* Geografisch parcours:
Deze tochten staan los van een bepaalde technologie; de rode draad is hier de geografische locatie. Ze bieden de geïnteresseerde bezoeker de mogelijkheid om kennis te maken met diverse technologische aspecten van een bepaalde regio of een stad en de wijde omgeving ervan. Hier worden twee parcours aangeboden:


1. Havenroute (ontdek het reilen en zeilen van de Antwerpse haven)

2. Leuvense technologievallei (bezoek 18 technologiegedreven bedrijven en instellingen in de Leuvense regio)


* Thematisch parcours:
Hier heeft men de keuze tussen de volgende parcours:


3. bouw & inrichting

4. medische technologie

5. mobiliteit

6. multimedia

7. textiel

Publiekswedstrijd

Voor alle technologie bezoekers die houden van interactie liggen in elke deelnemende organisatie op de Dag van de Technologie wedstrijdformulieren ter beschikking. De wedstrijdvraag heeft betrekking op de door de organisatie getoonde technologie, technologische toepassing of innovatie. Wie op 14 maart het juiste antwoord in de wedstrijdurne stopt, maakt kans op een leuke prijs.

T-Kaart

Bij elke deelnemende organisatie ontvangt de bezoeker een T-kaart. Op die kaart vinden ze meer informatie over de organisatie die ze bezoeken, de technologie die de organisatie in de kijker zet, waarom deze technologie voor die organisatie belangrijk is, wat de plaats is van die technologie in de productketen en wat de relevantie ervan is voor de klanten en voor de eindgebruikers.