Onderwijsmuseum


een huis voor het onderwijs nieuwsbrief nummer 2

Tweede
nieuwsbrief

nationaal
onderwijsmuseum

Tentoonstelling in Nationaal Onderwijsmuseum
Direct na de tentoonstelling over het schoolplatenproject, dat eind december het NOS Acht uur journaal haalde, opende de Rotterdamse wethouder Van der Tak op 14 maart jl. de tentoonstelling: 'Een jaar op het Minkema College in Woerden' van fotografe Ellen Kok. Een jaar lang mocht Ellen onbelemmerd fotograferen op deze grote scholengemeenschap (2500 leerlingen) in het hartje van de Randstad. Ze volgde het brugklaskamp, feesten, Sinterklaas, muziekuitvoeringen, ouderavonden en het eindexamen. Zo ontstond een uniek tijdsdocument en een veelzijdige momentopname van het middelbaar onderwijs in Nederland in al zijn verschijningsvormen, van vmbo tot en met gymnasium. Dit fotoproject is ook in boekvorm verschenen, waarin - naast de foto's - interviews met leerlingen en docenten zijn vastgelegd. Het boek is te koop in de museumwinkel.


---

-----------

Tientallen toekomstplannen voor huis voor het onderwijs Het Nationaal Onderwijsmuseum wordt binnenkort overspoeld met toekomstplannen. Honderddertig studenten van de faculteit Management, Economie en Recht van de Haagse Hogeschool werken thans in kleine groepjes aan de opdracht:

'stel een plan op voor het huis voor het onderwijs, dat in de komende jaren door het Nationaal Onderwijsmuseum wordt gerealiseerd'.

De studenten zijn geheel vrij om het museum-nieuwe-stijl naar eigen inzichten en voorkeuren te ontwerpen. Met een briefing van waarnemend museumdirecteur Tijs van Ruiten als vertrekpunt, kunnen zij hun marketingcreativiteit en zakelijk inzicht de vrije loop laten. De tientallen plannen zijn in de loop van april gereed. De docenten selecteren de drie beste, die vervolgens door de auteurs aan het projectteam van het museum worden gepresenteerd.


---

-----------
Vereniging van Vrienden
Wij maken U nog graag attent op het bestaan van de actieve Vereniging van Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum. Lidmaatschap kost EUR 17,50 per jaar. Instellingen betalen minimaal EUR 50,-. Daarvoor ontvangt men het onderwijshistorische kwartaalblad "De School Anno", en men kan zich voor EUR 10,- per jaar mede abonneren op de Blauwe Boekjes, een serie reproductie-uitgaven van vroeg-19e eeuwse kinder-en schoolboekjes. Ledenadministratie: Gedempte Baansloot 6, 3111 KB Schiedam. Zie ook de website van de vereniging, met veel onderwijshistorische informatie www.deschoolanno.nl.

dit was nieuwsbrief nummer 2
© Nationaal Onderwijsmuseum
Rotterdam, mei 2003