Gemeente Amsterdam

Palet Willet
14 maart t/m 29 augustus 2004
11 maart 2004 - Museum Willet-Holthuysen
In Museum Willet-Holthuysen zijn op de eerste verdieping regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Van 14 maart t/m 29 augustus 2004 is dat een uitgebreide keuze uit kunstcollectie van Abraham Willet. De bovenverdieping van het pand aan de Herengracht toont hoe rijk en veelzijdig de collectie van de heer des huizes is.

Beeld

In de overige zalen van het museum kunnen bezoekers ervaren hoe het in vroeger dagen was om op stand te wonen aan de gracht. De laatste bewoners van het pand zijn Abraham Willet (1825-1888) en zijn echtgenote Louisa Willet-Holthuysen (1824-1895). Mevrouw Willet liet bij haar overlijden, het huis inclusief de kunstverzamelingen van wijlen haar man na aan de stad Amsterdam op voorwaarde dat haar huis een museum werd.

Palet Willet

Abraham Willet werd in 1825 geboren als zoon van een arts. Hij ontwikkelde zich snel tot een man met een grote interesse voor kunst en antiquiteiten. Al vóór zijn huwelijk met de gefortuneerde Louisa Holthuysen in 1861 was hij als verzamelaar actief: hij kocht voornamelijk schilderijen van eigentijdse kunstenaars. Deze verzameling verkocht hij voordat hij aan de Herengracht ging wonen. Daar ontpopte hij zich tot een hartstochtelijk verzamelaar met een brede belangstelling op vrijwel elk terrein van kunst en kunstnijverheid. Zijn verzameling omvatte keramiek, glaswerk, zilver, meubelen en kostbare snuisterijen. Daarnaast verwierf Willet tal van schilderijen, prenten, tekeningen en foto´s. Ook verzamelde hij beelden en legde hij een bibliotheek aan. Palet Willet laat een selectie zien van Willet´s rijke en veelzijdige kunstverzameling.

Verzameling van internationaal belang

De kunstverzameling van Abraham Willet is van een hoge kwaliteit. Met name zijn glas- en zilververzameling was en is van internationaal belang. Bovendien is het bijzonder dat de verzameling zo gevarieerd is: in Nederland waren verzamelaars in de 19de eeuw namelijk vooral gericht op tekeningen, prenten en schilderijen.

© Gemeente Amsterdam