Politie Groningen

Persberichten zondag 14 maart 2004

Provincie Groningen 14-03-2004 -

Winschoten: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie zaterdagnacht aan de Westerstraat in Winschoten een 39-jarige automobilist uit Winschoten aangehouden. De man bleek bij een controle te veel te hebben gedronken. Bij de ademanalyse wees 1.32 promille alcohol uit. Na verhoor is de verdachte heengezonden met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 6 uur.

Scharmer: gewonden bij verkeersongeval
Bij een verkeersongeval op de Hoofdweg in Scharmer zijn zaterdagavond een buschauffeur van een streekvervoermaatschappij en twee inzittenden van een personenauto gewond geraakt. Bus en personenauto kwamen in botsing toen ze elkaar in een flauwe bocht tegemoetkwamen. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat de bestuurder van de personenauto, een 21-jarige man uit Hoogezand door nog onbekende oorzaak met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. De tegemoetkomende buschauffeur, een inwoner van Appingedam (leeftijd onbekend), probeerde uit te wijken maar slaagde daar niet in. Auto en bus raakten elkaar met de linkervoorzijden waarna de bus tegen een boom botste. In de bus zaten behalve de chauffeur geen andere personen (passagiers). De chauffeur liep borst- en buikletsel op en is overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling. De bestuurder van de personenauto raakte bekneld in de auto. Hij is door de brandweer uit de wagen bevrijd en met rug- en nekletsel naar een ziekenhuis gebracht. Zijn passagier, een 18-jarige vrouw uit Hoogezand, liep eveneens nekletsel op en is ook naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. De auto en de bus raakten zwaar beschadigd en zijn door en berger afgevoerd. De hoofdweg in Scharmer is gedurende twee uur voor het verkeer afgesloten geweest.

Winschoten: man bedreigt vriendin
In de Engelsestraat in Winschoten heeft de politie zaterdagavond een 35-jarige man uit Winschoten aangehouden. De man kreeg in zijn woning in de Engelsestraat ruzie met zijn vriendin. De verdachte sloeg en bedreigde daarbij de vriendin (47). De ruzie vond een vervolg op straat voor de woning. Daar werd de verdachte door omstanders overmeesterd en tot de komst van de politie in bedwang gehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en in het kader van het project huiselijk geweld ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Bedum: alcomobilist
De politie heeft zaterdagnacht op de Eemshavenweg bij Bedum een 26-jarige automobilist uit Stedum aangehouden voor rijden onder invloed. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. De ademanalyse wees 1.23 promille uit. Na verhoor is de man heengezonden. Hij kreeg naast een proces-verbaal ook een rijverbod van 5½ uur opgelegd.

Appingedam: openlijke geweldpleging
In de Stationsstraat in Appingedam heeft de politie zaterdagavond vier mannen in de leeftijd van 16 en 17 jaar aangehouden. De knapen worden verdacht van het plegen van openlijk geweld. Surveillerende politiemensen zagen de verdachten lopen toen ze uit de trein waren gestapt. Ze verbleven een tijd in een wachthuisje waarna ze in de richting van de fietsenstalling liepen. Onderweg trapte één van hen tegen een reclamezuil aan. In de fietsenstalling morrelden de vier aan diverse fietsen. Daarna vernielden ze twee nagenoeg nieuwe gestalde fietsen door er tegenaan te trappen of er op te springen. Vervolgens gingen ze er hardlopend vandoor. Korte tijd later konden ze alsnog worden opgepakt. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: man bedreigt horecapersoneel
In de Poelestraat in Groningen heeft de politie zondagmorgen een 36-jarige man uit Heerenveen aangehouden wegens bedreiging. De man bezocht met een vriend een horecagelegenheid. De vriend liep op enig moment een hoofdwond op toen hem een glas of een fles tegen het hoofd werd gegooid. Er ontstond een ruzie waarbij de verdachte een cafémedewerker te lijf ging. Hij werd overmeesterd en de kroeg uitgezet. Daarbij bedreigde hij het personeel meerdere keren. Ook beledigde hij de gewaarschuwde politiemensen. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor onderzoek en verhoor.

Groningen: mannen beledigen politieagenten
Drie mannen in de leeftijd van 17 en 20 jaar uit Zuidwolde (Gr.) en Groningen zijn zaterdagnacht door de politie aangehouden aan de Grote Markt in Groningen. Eén van de verdachten (20) schold zonder enige aanleiding politiemensen uit, die stonden te praten met mensen die waren betrokken bij een onenigheid in een café. De verdachte werd op zijn gedrag aangesproken waarop hij beledigender werd. Hij werd aangehouden en toen agenten de man wilden overbrengen naar een politieauto werd hen dat belet door één van de andere verdachten (20). Hij kreeg aanvankelijk een waarschuwing maar dat veranderde zijn gedrag niet. Hij werd daarop aangehouden voor ambtsbelemmering en ook hij schol de agenten uit. De man verzette zich tegen de aanhouding maar kon worden overmeesterd. Bij de daarmee gepaard gaande vechtpartij brak een politieman een hand. De derde verdachte (17) werd aangehouden voor opruiing. Hij bleef zich ondanks waarschuwingen hinderlijk gedragen en bleef al scheldend en schreeuwend opzettelijk in de weg lopen. De verdachten zijn naar het politiebureau gebracht en ingesloten voor verhoor.

Groningen: mannen aangehouden
Aan de Grote Markt in Groningen heeft de politie zaterdagnacht drie 18-jarige mannen uit Groningen en Bedum aangehouden. Eén van de verdachten (18) schopte tegen een politieauto aan, waarop hij werd aangehouden. Een tweede verdachte probeerde de aanhouding van zijn maat te verhinderen en werd daarop aangehouden voor ambtsbelemmering. De derde man wilde ook meehelpen de aanhoudingen te voorkomen maar werd in eerste instantie door een vriendin tegengehouden. Hij schold daarbij echter een politievrouw uit waarop hij werd aangehouden voor belediging. Alle drie de verdachten zijn naar het bureau gebracht. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Ze zijn na verhoor heengezonden.

Groningen: dronken man aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht aan de Verlengde Hereweg in Groningen een 33-jarige Groninger aangehouden. De liep al slingerend met een fles bier in zijn hand op de hoofdrijbaan van de weg. Een passerende politieman sommeerde hem zijn bier weg te doen en op het trottoir te gaan lopen. De man, die zwaar onder invloed verkeerde, weigerde en ging demonstratief midden op de hoofdrijbaan lopen. Daarop is hij aangehouden voor het onnodig in gevaar brengen van het verkeer. De man werd naar het politiebureau gebracht. Toen hij uit de politieauto werd gehaald spuugde hij een agent in het gelaat. De man is ingesloten.

Groningen: dronken bromfietser
Een 34-jarige man uit Groningen is zaterdagavond door de politie aangehouden aan de Van Oldenbarneveltlaan in Groningen. De man zat op een brommer en reed zonder helm en zonder licht. Bij controle bleek hij dronken te zijn. De man werd aangehouden maar verzette zich daar tegen. Hij kon worden overmeesterd en naar het politiebureau gebracht. De ademanalyse die daar werd verricht wees 2.4 promille alcohol uit. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en verzet tegen de aanhouding. Hij is na verhoor heengezonden.

Groningen: mannen betalen met vals geld
Twee 21-jarige mannen uit Drachten zijn zaterdagmiddag door de politie aangehouden aan de Grote Markt in Groningen. Ze worden verdacht van het betalen met vals geld op de markt in Groningen en in een kledingzaan aan de Vismarkt. Bij de laatste zaak werd het valse geld, een biljet van 100 euro, tijdig opgemerkt waarop de mannen er vandoor gingen. Ze konden op basis van de signalementen worden opgespoord en aangehouden. Ze bleken niet meer in het bezit te zijn van valse euros. Bij onderzoek bleken ze groenten van een bepaalde groentekraam op de markt bij zich te hebben. Nader navraag wees uit dat de mannen ook daar met vals geld hadden betaald. De marktkoopman had het valse biljet nog in zijn bezit. Hij herkende de verdachten van de transactie met het valse geld. Beide verdachte zijn naar het bureau gebracht en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Het valse 100 euro biljet is in beslag genomen.

Groningen: beroving blijkt verzonnen
De 49-jarige man uit Groningen die donderdagavond 11 maart bij de meldde dat hij in zijn woning aan de Marowijnestraat in Groningen was beroofd van enkele duizenden euros tijdens de verkoop en ruil van een auto is door de politie aangehouden voor het doen van valse aangifte. Na de vermeende beroving, waarbij met een vuurwapen zou zijn gedreigd, werden op de A6 bij Lelystad, drie mannen van 21, 29 en 33 jaar, uit Amsterdam en Almere aangehouden. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat de 49-jarige Groninger niet beroofd en bedreigd is. Hij nam deel aan de handel in cocaïne en daarover ontstond onenigheid omdat de drugs niet goed bleken te zijn. Hij had inmiddels wel betaald en de drie mannen verdachten vertrokken met het betaalde geld. Vermoedelijk om te voorkomen dat bij familie en vrienden bekend werd dat hij voor de gek was gehouden verzond de Groninger de beroving rond de autohandel. Van gebruik van een vuurwapen is vrijwel zeker geen sprake geweest. De man is verhoord maar blijft bij zijn verhaal. Hij is na verhoor heengezonden. De drie andere verdachten zijn ook vrijgelaten. Eén van hen, de 33-jarige man uit Almere, is overgedragen aan Regiopolitie Flevoland. Hij werd gezocht voor een bedreiging. Het onderzoek is afgerond.

Lageland: inbrekers aangehouden
Omwonenden meldden zaterdagmorgen bij de politie dat er werd ingebroken in een meubelwerkplaats aan het Slochterdiep in Lageland. De verdachten zouden gebruik maken van twee autos. Bij de komst van de politie ter plaatse reden beide wagens net weg. Ze konden aan het Eemskanaal zuidzijde worden achterhaald en de inzittenden, twee mannen in de leeftijd van 19 en 21 jaar uit Winschoten konden worden aangehouden. Ze bleken bouwbeslag, kastscharnieren, zaklampen en gereedschap te hebben gestolen. De verdachten werden meegenomen naar het bureau en bekenden de inbraak. Ze zijn na verhoor heengezonden.

Veendam: te zware aanhanger
De politie heeft zaterdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 60-jarige inwoner van Winschoten. De man reed in een auto met daarachter een aanhanger waarop een mobiele kraan was geladen. Agenten gaven de man een stopteken waarna onderzoek werd gedaan naar de belading en de trekkracht van de auto. Vast kwam te staan dat de auto ruim 800 kilo mocht trekken en weging op de weegbrug wees uit dat de aanhanger bijna 2600 kilo woog zodat de belasting van de trekhaak van de auto met 218% werd overschreden. De losbreekreminrichting van de auto bleek ook niet deugdelijk en ook de banden verkeerden in onvoldoende staat. De bestuurder kreeg een bekeuring en moest aanhanger en lading achterlaten.

Nuis: clandestiene zender
In samenwerking met de opsporingsdienst van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken heeft de politie zaterdagmorgen het zwijgen opgelegd aan de clandestiene zender Paulus de Boskabouter, die uitzond vanuit een woning aan de Jonkersweg 10 in Nuis. De apparatuur werd in beslag genomen en de 21-jarige gebruiker van de zender kreeg proces-verbaal.

Winsum: treinpassagier mishandelt conducteur
Een 30-jarige treincontroleur van een streekvervoermaatschappij is zaterdagmorgen mishandeld in een trein in de buurt van Winsum. De man controleerde vervoerbewijzen en constateerde dat een reiziger, een 26-jarige man uit Winsum, reisde met een OV-jaarkaart die in het weekend niet geldig is. De conducteur schreef een geldig plaatsbewijs uit en toen hij daarmee klaar was sloeg de verdachte de man in het gezicht. De treinrit werd daarop gestaakt en de politie werd gewaarschuwd. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is na verhoor heengezonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling.

Delfzijl: automobilist verlaat plaats ongeval
Tussen Appingedam en Delfzijl heeft de politie zaterdagmorgen een 25-jarige man uit Delfzijl aangehouden. De man reed aan de Weg naar den Dam met zijn auto tegen een lantaarnpaal. Na de botsing verliet de automobilist de plaats van het ongeval zonder zich bij de politie te melden. Hij kon op basis van verklaringen van getuigen worden aangehouden. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau. Daar werd 1.33 promille alcohol gemeten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en verlaten plaats ongeval. De man is na verhoor met een rijverbod van 6 uur heengezonden.

Groningen: vrouwen vechten
In een kledingwinkel aan de Herestraat in Groningen heeft de politie zaterdagmiddag een 26-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. De vrouw werd boos toen een andere winkelbezoekster haar zoontje had aangestoten. Er volgde een woordenwisseling waarbij de verdachte de andere vrouw sloeg. In het tumult kwam een paspop te vallen. De verdachte werd door de politie aangehouden en meegenomen. Ze kreeg proces-verbaal en mag een jaar niet in de betrokken kledingzaak komen.

Snelheidscontroles: ZATERDAG
Adorp: Provinciale Weg N361 Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 660 voertuigen, aantal overtredingen: 79, hoogst gemeten snelheid: 110 km.

Winsum: Provinciale Weg N361 Limiet: 60 km per uur, gecontroleerd: 630 voertuigen, aantal overtredingen: 29, hoogst gemeten snelheid: 82 km. Ten Post: Provinciale Weg N360 Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 380 voertuigen, aantal overtredingen: 90, hoogst gemeten snelheid: 130 km.