Politie Twente

Persberichten Politie Twente 14 maart 2004

Ageeth Doldersum: 053-4555588

Automobilist aangehouden

Automobilist wordt aangehouden in het kader van de Opiumwet en het rijden onder invloed

Enschede

Surveillerend politieagenten reden zaterdag 13 maart omstreeks 01.45 uur op de Colosseum in Enschede en moesten sterk bijsturen om een aanrijding met een andere auto te voorkomen. Deze auto reed midden op de weg. De agenten keerden hun dienstauto om de bestuurder te controleren op het rijden onder invloed. Op de Hengelosestraat gaven zij de man een stopteken, waaraan hij voldeed. Bij navraag bleek dat de bestuurder geen geldig rijbewijs had. Vervolgens werden bij de man twee zakjes met witte pasta, hoogstwaarschijnlijk drugs, aangetroffen. Deze werden in beslag genomen. De verdachte, een 24-jarige man uit Haaksbergen, werd vervolgens aangehouden in het kader van de Opiumwet en het rijden onder invloed. Op het politiebureau werd bij hem een bloedproef afgenomen. De 24-jarige man zat samen met zijn 18-jarige vriendin uit Haaksbergen in de auto. De auto bleek van de moeder van zijn vriendin te zijn en was zonder diens toestemming meegenomen. De moeder, een 42-jarige vrouw uit Haaksbergen, deed inmiddels aangifte van joyriding. Voor de diverse feiten wordt proces-verbaal opgemaakt. Omdat de 24-jarige man nog een vonnis van 20 dagen hechtenis had openstaan, werd hij ingesloten. (bps: 04-030914)

Alcoholcontrole

Bij controle van 112 bestuurders bleek er één teveel alcohol gedronken te hebben

Almelo

Zaterdagavond 13 maart werd van 19.00 tot 20.30 uur een alcoholcontrole gehouden op de Plesmanweg te Almelo. In totaal werden 112 bestuurders gecontroleerd. Eén bestuurder, een 51-jarige man uit Almelo, bleek teveel alcohol gedronken te hebben en werd omstreeks 19.30 uur aangehouden. Ademanalyse gaf een uitslag van 0,6 promille. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. (bps: 04-031179)

Autokraker aangehouden

Politie houdt verdachte aan wegens inbraak in auto

Enschede

Zondag 14 maart zagen surveillerende politieagenten rond 00.00 uur nabij het Ariensplein in Enschede een man lopen met een bloedende onderarm. De man wenste geen hulp en liep door. Kort daarop kwam er een melding binnen van een getuige dat achter het ziekenhuis een auto was opengebroken. De agenten stelden een onderzoek in en troffen de opengebroken auto nabij het Ariensplein aan. In en rondom de auto werd bloed aangetroffen. De agenten gingen vervolgens op zoek naar de man met de bloedende arm, troffen hem aan op de Kuipersdijk en hielden hem omstreeks 00.25 uur aan. De verdachte, een 30-jarige man uit Enschede die reeds vaker met de politie in aanraking is geweest wegens autokraken, verzette zich hevig tegen de aanhouding. Toen de agenten hem voor onderzoek naar het ziekenhuis brachten, gedroeg hij zich ook daar zowel tegen de agenten als tegen het ziekenhuispersoneel, heel vervelend. De man werd aan zijn wond behandeld en overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels was de eigenaar van de auto bekend, een 51-jarige vrouw uit Haaksbergen. Zij komt nog aangifte doen. Onbekend is nog of er iets uit de auto is weggenomen. De getuige gaf al wel door dat zij gezien had dat er een man in de opengebroken auto had gezeten en dat die man gewond was aan zijn arm. De 30-jarige verdachte is inmiddels in verzekering gesteld. Nader onderzoek volgt. (bps: 04-031267)

Aanhouding wegens diefstal

Verdachten aangehouden wegens diefstal meubelen

Hengelo/Enschede

Op zaterdag 13 maart werd omstreeks 23.20 uur gemeld dat een personenauto met aanhanger op de A35 vanaf Hengelo naar Enschede reed met op de aanhanger vermoedelijk gestolen meubelen. Een getuige had doorgegeven dat de inzittende van deze auto de meubelen had gestolen bij een winkel aan Het Plein in Hengelo. Politieagenten gingen hierop naar de Zuiderval in Enschede en zagen de desbetreffende auto met aanhanger vanaf Hengelo komen aanrijden. Zij volgden de auto en gaven de bestuurder op de Varviksingel een stopteken. Op de aanhanger lagen houten meubelen. Zowel de bestuurder, een 29-jarige man uit Hengelo, als een naast hem in de auto zittende 25-jarige man uit Hengelo, werden aangehouden. Zij zijn inmiddels in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten.(bps: 04-031229)

Aanhouding wegens mishandeling

Verdachte aangehouden wegens mishandeling

Almelo

Zondag 14 maart kwam omstreeks 05.10 uur een melding binnen van een mishandeling aan de Koornmarkt in Almelo. Politieagenten gingen naar genoemde locatie en werden aangesproken door een 30-jarige man uit Almelo, die aangaf door meerdere jongens zonder enige aanleiding te zijn geschopt en geslagen. Hij wees een van de verdachten aan, een 16-jarige jongen uit Markelo. De politie hield deze verdachte aan. Hij is inmiddels in verzekering gesteld. Van de andere verdachten ontbreekt nog elk spoor. Nader onderzoek volgt. (bps: 04-031343)

Aanhouding wegens bedreiging

Man bedreigt portier en wordt door de politie aangehouden

Hengelo

Een 26-jarige man uit Hengelo werd zondag 14 maart omstreeks 01.00 uur aangehouden aan de Pastoriestraat in Hengelo nadat hij daar een portier van een horecagelegenheid had bedreigd en beledigd. Hij is na verhoor heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-031261)

Politie houdt integrale controle in Enschede

De politie Twente, het district Zuid-Twente heeft in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 maart een grootscheepse controle gehouden. Op diverse plaatsen rondom de Enschedese binnenstad werden passanten gecontroleerd op zaken als alcoholgebruik, drugsgebruik en vreemdelingenwet.

Enschede

Van zaterdagavond 23.00 uur tot zondagmorgen 05.00 uur werden passanten gecontroleerd aan o.a. de Hengelosestraat, Oldenzaalsestraat, Haaksbergerstraat en Boulevard 1945 Er werd gecontroleerd op alcohol, verkeer, wapenbezit, drugs, personenvervoer, wet accijns. Deze actie betrof een samenwerking tussen verschillende disciplines. De politie Twente nam deel met de volgende onderdelen: hondengeleiders, het verkeershandhavingsteam, de vreemdelingendienst en politiemedewerkers van de zes Enschedese politieafdelingen. Ook externe partners namen deel aan de actie namelijk de Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en Douane.

Doel van deze actie is het verhogen van het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid van bewoners, bezoekers en personeel van horecabedrijven in de binnenstad en de omgeving van Enschede.

De controle leverde de volgende resultaten op: In totaal werden 22 bestuurders aangehouden wegens het rijden onder invloed. Vier van hen hadden een zodanig hoog promillage dat hun rijbewijs werd ingevorderd (hoogstgemeten 1,96 promille). Tegen deze 22 personen wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij twee van bovengenoemde 22 bestuurders werd bovendien drugs aangetroffen, resp. 0,6 gram en 4,3 gram cocaine. Deze zijn in beslag genomen. De twee personen krijgen ook hiervoor een proces-verbaal.

Verder zijn tijdens de controle processen-verbaal opgemaakt wegens: 1x het niet in het bezit hebben van een bromfietscertificaat 3x het voeren van mistlichten
1x het niet handsfree bellen
1x blauwe lampen
1x gladden banden
2x het niet dragen van een helm (bromfiets) 6x het niet kunnen tonen van een rijbewijs 2x geen APK-keuring
1x geen autoverzekering
8x het niet dragen van een gordel voorin de auto 2x het niet dragen van een gordel achterin de auto 1x het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs 1x defectie autoverlichting
3x het niet voeren van verlichting op de fiets 1x het negeren van een geslotenverklaring 3x BPM (douane)
1x openbare dronkenschap

Grootscheepse controle in grensgebied

Grote gezamenlijke grenscontrole was succesvol Drenthe/Overijssel/Duitsland
In de nacht van 13 op 14 maart heeft er bij meerdere grensovergangen in Drenthe en Overijssel en in Duitsland bij Emlichheim en Meppen een gezamenlijke grootscheepse controle plaatsgevonden. Aan deze controle namen deel de Politie IJsselland, Politie Drenthe, Politie Twente, de KLPD, de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Politie in Duitsland. De controle begon om zaterdagavond 23.00 uur en eindigde zondagmorgen om 06.00 uur. Er werd onder meer gecontroleerd op alcohol en drugs.

In totaal hebben ongeveer 1250 bestuurders een blaastest ondergaan, waarvan er één onder invloed van alcohol was en een proces-verbaal kreeg. In Duitsland hebben twee bestuurders een proces-verbaal gekregen, omdat zij onder invloed waren van drugs.

Van totaal 14 personen zijn gebruikershoeveelheden weed ingenomen. Velen van hen verkeerden in de veronderstelling dat dit toegestaan was, wat niet het geval is. Vier personen hadden meer dan een gebruikershoeveelheid harddrugs bij zich, ook deze werden ingenomen. Eén persoon had XTC-pillen bij zich en kreeg hiervoor een proces-verbaal.

Zeven personen bleken de Wet Wapens en Munitie te hebben overtreden. Het ging hierbij om aangetroffen messen, een luchtbuks met patronen en een vuurwerkpistool. Eén persoon had illegaal vuurwerk bij zich. Allen hebben een proces-verbaal gekregen en de spullen zijn in beslag genomen. De douane heeft nog 2000 illegale sigaretten ingenomen.

Verder zijn voor diverse verkeersovertredingen een 130-tal bekeuringen uitgedeeld. Het ging hierbij voornamelijk om het niet dragen van de autogordel en het niet kunnen tonen van het rijbewijs. Dit laatste is bij het passeren van de grens vooral van belang voor het zich kunnen identificeren in het buitenland. Daarnaast werd bijvoorbeeld ook bekeurd voor het ten onrechte voeren van mistverlichting en dergelijke.

Door agenten in de videoauto werden drie bestuurders bekeurd voor het overtreden van de maximumsnelheid. Bij één van hen was de snelheid dusdanig hoog, dat het rijbewijs werd ingenomen.

De actie was zeer succesvol en voor herhaling vatbaar.


---- --