Politie Friesland

Politieberichten van 13/3 (13.00) t/m 14/3 (13.00)

Fryslân 14-03-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844.

Drachten: winkeldief aangehouden
Zaterdag om 13.00 uur zag personeel van een winkel aan de Noorderbuurt dat een 34-jarige inwoner van Leiderdorp vijf dure mascaras in een geprepareerde tas stopte. De man verliet vervolgens de winkel zonder te betalen. Hierop is de verdachte buiten de zaak aangehouden door een personeelslid en overgedragen aan de politie. Er is onduidelijkheid over de identiteit van de verdachte. De zal worden onderzocht door de Vreemdelingenpolitie.

A7/Drachten: getuigenoproep na doorrijden na aanrijding
Zaterdag om 12.50 uur reed een 54-jarige automobiliste uit Harkema over de linkerbaan van de A7 in de richting van Heerenveen. Bij de oprit van de Ureterpvallaat kwamen enkele autos vanaf de N31 de A7 oprijden. Een rode BMW van de 3-serie, die op de rechterrijstrook van de A7 reed, ging naar links om deze autos de gelegenheid te geven in te voegen. Net op dat moment zat de automobiliste naast de rode BMW. De vrouw moest uitwijken, kwam tegen de vangrail, schoot de rijbaan over en kwam onder het viaduct tegen de vangrail tot stilstand. De BMW reed, zonder te stoppen, door. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen en met de bestuurder van de rode BMW van de 3-serie op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag om 16.50 uur, Scholeksterstraat te Heerenveen, 62-jarige automobilist uit Heerenveen, blies 430 ug/l, rijverbod van vier uur. Zaterdag om 19.55 uur, Buitenveld te Veenwouden, 31-jarige automobilist uit Munein, blies 395 ug/l, rijverbod van drie uur. Zondag om 00.15 uur, Ds. J. Kooiplein te Burgum, 25-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 445 ug/l, rijverbod van vier uur. Overigens reed de man terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Ook hiervoor is proces-verbaal opgemaakt.
Zondag om 00.50 uur, De Warren te Suwald, 18-jarige automobilist uit Tytsjerk, blies 530 ug/l, rijverbod van vijf uur.
Zondag om 00.45 uur, De Buorren te Wanswert, 22-jarige automobilist uit Marrum, blies 330 ug/l, rijverbod van twee uur.
Zondag om 01.00 uur, Riperwei te Jutrijp, 24-jarige automobilist uit Heeg, blies 795 ug/l, rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. De politie kwam de man op het spoor na een telefoontje van een weggebruiker die vermoedde dat de automobilist had gedronken, dit was inderdaad het geval.
Zondag om 02.50 uur, Nij Djipstrjitte te Grou, 31-jarige automobilist uit Grou, blies 355 ug/l, rijverbod van drie uur. De man viel op omdat hij de reed zonder verlichting. Eveneens werd zondag om 04.25 een 27-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Rijksweg bij Jirnsum. De man blies 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.Verder bleek de man niet in het bezit van een geldig rijbewijs. In totaal hebben die nacht in de gemeente Boarnsterhim 124 automobilisten geblazen.
Zondag om 03.10 uur, mgr. W.H. Nolensstraat te Harlingen, 51-jarige automobilist uit Harlingen, blies 720 ug/l, rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.
Zondag om 03.30 uur, Markerstraat te Lemmer, 26-jarige automobilist uit Lemmer, blies 285 ug/l, rijverbod van een uur.
Zondag om 03.50 uur, Stationsweg te Stavoren, 19-jarige automobilist uit Warns, blies 535 ug/l, rijverbod van vijf uur.
Zondag om 04.40 uur, Bjirkewei te Twijzelerheide, 34-jarige automobilist uit Steenwijk, blies 650 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur, ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. De verdachte had met zijn een auto een geparkeerde auto geraakt.

Drachten: aanhouding na mishandeling
Zaterdag om 19.15 uur werd op het Kiryat Onoplein een 29-jarige inwoner van Drachten verbaal bedreigd door een 37-jarige inwoner van Drachten. De laatste zou het gezicht van de eerste kapot maken, waarbij met een kapot bierflesje werd gezwaaid. Vervolgens werd ook nog een stekende beweging met het flesje gemaakt. De aangever kon dit net voorkomen door zijn hoofd op tijd opzij te bewegen. Hierop is de 37-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Sloten: aanrijding met letsel
Zaterdag om 18.15 uur reed een 52-jarige automobiliste uit Wijckel op de Gaestdyk richting Spanjaardsdijk. Hier stond een getuige stil met zijn auto, omdat hij de indruk dat een jongetje (van twee kinderen) hem iets wilde vragen. Het oudste jongetje stapte af, het jongste (5 jaar) fietste de kruising op. Net op dat moment was de automobiliste uit Wijckel ook op de kruising. De vrouw had de kinderen (broertjes) zien staan en snelheid geminderd en was uit voorzorg ook al iets naar links gereden. Toch klapte het jongetje tegen de rechterzijde van de auto en sloeg met zijn hoofd tegen het raam. Het jongetje is, met waarschijnlijk een hersenschudding, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Heerenveen: verdachte die pepperspray gebruikte aangehouden Zaterdag om 23.10 uur kreeg de politie een melding dat een 19-jarige inwoner van Oranjewoud met pepperspray had gespoten op een 19-jarige inwoner van Heerenveen. Hierop rende de inwoner van Oranjewoud een horecagelegenheid in waar hij het busje pepperspray weggooide. Hierop is de verdachte aangehouden, het busje is gevonden en in beslag genomen. De verdachte verklaarde dat hij een vriend wilde helpen, die door een groep jongeren belaagd werd.

Drachten: aanhouding na mishandeling
Zondag om 00.50 uur werd een 29-jarige inwoner van Boelenslaan op de Drift door een 21-jarige inwoner van Drachten met een bierflesje tegen het hoofd geslagen. Hierop is de jongste van de twee aangehouden en overgebracht naar het bureau. De aanleiding is nog onduidelijk.

Heerenveen: aanhouding na ingooien raam
Zaterdag omstreeks 23.55 werd een raam ingegooid bij een bakker aan de Kerkstraat. De verdachten waren in de richting van de Lindegracht gegaan. Hierop konden twee mannen worden aangehouden, een 20-jarige inwoner van Heerenveen en een 17-jarige inwoner van Oudeschoot. Ze zijn overgebracht naar het bureau. Hier liet de 20-jarige zich beledigend uit richting agenten. Hiervoor kreeg de man een proces-verbaal.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Tijdens een informeel gesprek tussen politie en medewerkers van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad kwam er een melding dat in de horecagelegenheid een man met een bierglas in het gezicht was geslagen. Hierop trof de politie een man, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, met verschillende snijwonden in zijn gezicht aan. De verdachte, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek nog ter plaatse en kon onmiddellijk worden aangehouden. De man was gewond aan zijn hand, werd door de politie overgebracht naar het MCL en even later naar het bureau. Hij had eerst nog de naam van zijn broer doorgegeven maar viel al snel door de mand. De aanleiding van de vechtpartij ligt in de relationele sfeer.

Harlingen: aanhouding verdachte
Zondag omstreeks 02.00 uur kreeg de politie een melding dat een 34-jarige inwoner van Harlingen diverse messen bij zich had. Ook had de man misschien een wapen bij zich. De man bevond zich in een horecagelegenheid. Hierop is de politie, met vier agenten, met kogelwerende vesten, naar binnen gegaan en heeft daar de man aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het bureau. Drie messen zijn in beslag genomen, omdat ze vallen onder de Wet wapens en munitie.

Sneek: dronken op rijbaan lopen en pas na veel gedoe juiste naam opgeven
Zondag om 04.00 zag de politie een man lopen op de rijbaan van de Rondweg. De man kreeg de kans om op het fietspad te lopen, hieraan voldeed hij echter niet. Vervolgens weigerde de man zijn identiteit te geven. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook hier wilde hij niet zeggen wie hij was. Hierop is de man ingesloten. Daarna wist hij zich vrij snel te herinneren wie hij was: een 32-jarige inwoner van IJlst. De man is voor beide feiten bekeurd.

Dokkum: aanhouding verdachte naar aanleiding van wapenbezit Zondag om 04.05 uur zag de politie dat een 21-jarige inwoner van Groningen in de Hoogstraat met iets stond te zwaaien dat leek op een wapen. Toen hij zag dat de politie naar hem keek ging hij er vandoor richting de Nauwstraat en via de brug naar de Vleesmarkt. Op het Baantjesbolwerk kon de man worden aangehouden. Hij had een replica van een zwarte namaak Baretta bij zich en had een maffia-feest bezocht. De man was recalcitrant, vond dat de politie overdreef en wilde ook zijn naam niet geven. Hierop is het wapen in beslag genomen en is de man aangehouden. Na een goed gesprek betuigde de man spijt en deed hij afstand van het wapen.

Sneek: aanhouding na belediging
Zondag om 04.50 uur werd een agente in de Kleine Kerkstraat beledigd door een 20-jarige inwoner van Sneek. De politie liet dit verder gaan. Even later echter werden twee andere politieagenten wederom beledigd, hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Harlingen: charge na vervelend gedrag bij aanhouding, zes aanhoudingen wegens het niet voldoen aan bevel of vordering
Zondag omstreeks 04.00 uur was het onrustig op de Voorstraat. Er was een oploop van jongeren, die uit diverse kroegen kwamen. Een 20-jarige bezoeker uit Harlingen was eerder die nacht, rond 01.00 uur, uit een discotheek gezet aan de Brede Plaats. De man is toen door de politie naar zijn huis aan de Wilhelminastraat gebracht met het advies om te gaan slapen. De man was echter nog steeds boos en kwam even later terug naar de discotheek met een groot mes. De man is hierop aangehouden door de politie. De politie werd bij de aanhouding zwaar gehinderd door het aanwezige publiek, dat niet van de voorgeschiedenis op de hoogte was. Hier en daar ontstonden opstootjes. Hierop werd door de politie besloten de groepen uit de straat te verwijderen. Via de dakmegafoon van een politiewagen werd het publiek gesommeerd te vertrekken. Dit werd verschillende keren herhaald. Ook werd gezegd als hier niet aan werd voldaan geweld gebruikt zou worden. Vervolgens werd een linie gevormd, met honden aan de buitenkant. Toen de agenten werden belaagd werden de honden ook ingezet. Circa 100 man publiek werden zo in de richting van het Franekerend gedreven. Ook werd diverse malen de wapenstok gebruikt. Er werd naar de politie gegooid met een baksteen en ook een bierflesje miste een politieagente rakelings. Na een uur was de groep uiteen gedreven en keerde de rust weer. In totaal werden zes aanhoudingen verricht. Dit betreft allen inwoners van Harlingen, die zijn aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering: een 22-jarige militair (hij is overgedragen aan de Marechaussee), een 18-jarige man, een 21-jarige man, een 20-jarige man en een 17-jarige man en een 19-jarige.

Lemmer: spookrijder aangehouden
Zondag om 05.00 uur kreeg de politie een melding dat een 21-jarige automobilist uit Lemmer op de oprit van de A6 zou staan, met de voorzijde in de richting van Emmeloord. Ter plaatse zag de politie dat een personenwagen op de linkerrijbaan reed richting Emmeloord. De politie is voor de man gaan rijden en heeft geknipperd met groot licht om de man tot stoppen te dwingen. Op het laatste moment stuurde de man naar de linkerberm en reed rakelings langs de politiewagen richting Emmeloord. Hierop heeft de politie de auto gedraaid en is, tegen het verkeer in, achter de auto aangereden. De auto werd rechts ingehaald en afgesneden tot in de linkerberm. De verdachte is hierop aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken: 270 ug/l, rijverbod van een uur. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Hemrik: twee aanhoudingen na inbraak woning
Zondag om 05.10 uur werden twee inbrekers overlopen terwijl ze probeerden in te breken in een woning aan de Binnenwei. Ze waren het dorp ingevlucht in de richting van de Manege. De politie was snel ter plaatse, onder andere met een politiehond. Al snel leidde de hond de politie naar een man die in de bosje slag, met twee breekijzers bij zich. De man werd aangehouden. In de buurt van het kerkhof werd driemaal geroepen: Kom tevoorschijn of de hond wordt ingezet. Omdat er geen reactie kwam, werd de hond losgelaten. Even later werd een man aangetroffen, liggend op zijn buik en met zijn armen omhoog. Ook deze man droeg een inbrekerspullen bij zich, in een tas. De tas is in beslag genomen. Ook de personenwagen van de twee verdachten is in beslag genomen. De ene verdachte komt uit Groningen en is 33 jaar, de tweede komt uit Woerden en is 30 jaar. Aangifte is gedaan door een 61-jarige inwoner van Hemrik.