Politie Drenthe

Zondag 14-03-04

Meppel 14-03-2004 - Nieuws van politie Drenthe

Succesvolle grote gezamenlijke grenscontrole

In de nacht van 13 op 14 maart waren er bij meerdere grensovergangen in Drenthe en Overijssel en in Duitsland bij Emlichheim en Meppen gezamenlijke grootscheepse controles. Aan deze controles werd deelgenomen voor de Politieregios Drenthe, IJsselland en Twente, de KLPD, de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Duitse Polizei. De controles begonnen om 23.00 uur en eindigden om 06.00 uur. Er werd onder meer gecontroleerd op alcohol en drugs.

In totaal zijn ongeveer 1250 blaastesten afgenomen. Eén bestuurder had teveel gedronken. In Duitsland hebben twee bestuurders een proces-verbaal gekregen, omdat zij onder invloed waren van drugs.

Van totaal 14 personen zijn gebruikershoeveelheden weed ingenomen. Velen van hen verkeerden in de veronderstelling dat dit toegestaan was, wat niet het geval is. Vier personen hadden meer dan een gebruikershoeveelheid harddrugs bij zich, ook deze werden ingenomen. Eén persoon had XTC-pillen bij zich en heeft hiervoor een proces-verbaal gekregen.

Zeven personen zijn geverbaliseerd voor de overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Het ging hierbij om aangetroffen messen, een luchtbuks met patronen en een vuurwerkpistool. Tevens had één persoon illegaal vuurwerk bij zich. Allen hebben een proces-verbaal gekregen en de spullen zijn in beslag genomen. De Douane heeft nog 2000 illegale sigaretten ingenomen.

Er zijn verder nog voor diverse verkeersovertredingen een 130-tal bekeuringen uitgedeeld. Deze waren voornamelijk voor het niet dragen van de autogordel en het niet kunnen tonen van het rijbewijs. Dit laatste is bij het passeren van de grens vooral van belang voor het zich kunnen identificeren in het buitenland. Daarnaast werd bijvoorbeeld ook bekeurd voor het ten onrechte voeren van mistverlichting en dergelijke. Door de videoauto werd drie maal geverbaliseerd voor het overtreden van de maximumsnelheid. Bij één van hen was de snelheid dusdanig hoog, dat het rijbewijs werd ingenomen.

In Drenthe werd gecontroleerd bij de grensovergangen Zwartemeer, Coevorden, Schoonebeek en Nieuw Schoonbeek. Er werden 650 blaastest afgenomen. Geen van de gecontroleerden had teveel gedronken. 1 persoon werd aangehouden i.v.m. het in bezit hebben van een vuurwerkpistool. Verder werden er acht boetes uitgedeeld voor verkeersovertredingen.

Politie bekeurt hangjongeren
EMMEN - Bij een school aan de Mantingerbrink in Emmen bekeurde de politie zaterdagavond twee jongens uit Emmen die daar met nog een aantal anderen rondhingen. De jongens hadden bier bij zich. Een 19 jr. jongen kreeg een proces-verbaal omdat hij bier dronk. Een 17 jr. jongen omdat hij een bierflesje kapot gooide.

Auto door tuinen en tegen gevel
KLAZIENAVEEN - Op de Dordsedijk in Klazienaveen botste zaterdagmiddag een bestelbus tegen de gevel van een woning. De rit ging eerst door nog twee andere tuinen en er werd een lantaarnpaal omver gereden. De 18 jr. bestuurder uit Weiteveen en zijn beide vrouwelijke passagiers van 18 en 20 jr. uit Klazienaveen en Zwartemeer raakten licht gewond. Zij werden in het ziekenhuis behandeld en konden daarna naar huis. De geramde woning moest worden gestut en kan voorlopig niet worden bewoond.
De bestuurder verklaarde de macht over het stuur te zijn kwijtgeraakt doordat hij met een wiel de stoeprand raakte. Tijdens zijn rit door de tuinen raakte de auto ook nog een brievenbus die bij één van de woningen door de voorruit vloog.

Ook tegen de gevel
EMMEN - Ook in Emmen vloog een auto tegen de gevel van in dit geval een horecagelegenheid. Dit gebeurde zaterdagavond op de Hoofdstraat. De 45 jr. bestuurder uit Emmen verklaarde geschrokken te zijn van een paar fietsers zonder licht. Hij wilde trappen maar trapte per ongeluk op het gaspedaal en kwam daarna tegen de gevel tot stilstand. De bestuurder had niet gedronken. Hij raakte lichtgewond en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De gevel werd ontzet.

Politie houdt automobilist onder invloed aan
ASSEN - Op de Molenstraat in Assen hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een 32 jr. automobilist uit die plaats aan. De man had gedronken. Uit de ademanalyse bleek een alcoholgehalte van ongeveer 1 promille. Met een dagvaarding is de man weer in vrijheid gesteld.

Gewond door voorrangsfout
BORGER - Bij een aanrijding op de kruising van de N-34 met de N374 bij Borger raakte zaterdagavond een automobilist (leeftijd nog niet bekend) uit die plaats gewond. De man reed vanaf de N374 de kruising op en verleende daarbij geen voorrang aan een auto bestuurd door een 54 jr. man uit Kampen. Na de botsing kwam de auto van het slachtoffer tot stilstand tegen een aan de andere kant van de kruising stilstaande auto. De 50 jr. bestuurster van deze auto uit Elp en haar 17 jr. dochter bleven ongedeerd. Het slachtoffer is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Stadskanaal. Een hondje dat bij hem in de auto zat moest worden afgemaakt ivm ernstig inwendig letsel.

Politie houdt vrouw aan op verdenking van vernieling HOOGEVEEN - Op de Schoolstraat in Hoogeveen hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een 33 jr. vrouw uit die plaats aan. Ze wordt verdacht van het trappen van een deuk in de auto van een 23 jr. man uit Appelscha. Deze man wilde zijn auto daar parkeren en volgens de verdachte werd zij daarbij bijna omver gereden. Een grove scheldpartij volgde en daarbij trapte de vrouw volgens de automobilist een deuk in de auto. De vrouw werd door de gewaarschuwde politie aangehouden. Na verhoor - ze ontkent de beschuldiging - is ze met een dagvaarding in vrijheid gesteld.
Een 22 jr. vrouw uit Vledderveen zat ook in de auto en was getuige. Omdat zij zich bedreigd voelde door de andere vrouw nam zij uit voorzorg een busje pepperspray in de hand. Dit had ze beter niet kunnen doen want het is verboden dit in bezit te hebben en dat kwam haar nu te staan op een boete van 220 euro. Het busje traangas is in beslag genomen.

Shovel gestolen
BUINEN - Vanaf een bedrijfsterrein achter een woning aan de Hoofdstraat in Buinen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een shovel gestolen. De dief of dieven zijn met de shovel weggereden via een achter het terrein liggend weiland. Daarbij werden omheiningen omver gereden. Het spoor was te volgen tot op een weggetje over de N374.

Graffitispuiter door politie aangehouden
ASSEN - De politie betrapte zondagmorgen in het fietstunneltje van het Peeloerpad in Assen een graffitispuiter. De 31 jr. man uit Almere was druk bezig zijn specifiek kenmerk op de wand te spuiten toen de agenten hem betrapten. Na verhoor is de man in vrijheid gesteld. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Bovendien gaat de gemeente de schade op hem verhalen. Hoewel de man dit ontkent verdenkt de politie hem er van verantwoordelijk te zijn voor meer graffiti in de wijk Peelo.

Het bleek niet te zijn wat het leek
EMMEN - Omstanders waarschuwden zaterdagavond de politie toen zij meenden dat op de Stationsstraat in Emmen een vrouw tegen haar wil in een auto werd gezet. De politie trof de auto niet meer aan op de Stationsstraat maar even later wel stilstaand aan de Boslaan. Het bleek te gaan om een ruzie in de relatiesfeer. De 29 jr. uit Weiteveen afkomstige vriend van de vrouw was dronken. Hij lag inmiddels buiten de auto. De politie hield hem aan voor openbare dronkenschap en met een boete is hij zondagmorgen weer in vrijheid gesteld.

Politie bekeurt wildplassers
HOOGEVEEN - In de nacht van zaterdag op zondag bekeurde de politie in het centrum van Hoogeveen twee wildplassers. Eén van hen, een 18 jr. jongen uit Hoogeveen, wilde eerst zijn naam niet opgeven en werd daarom aangehouden. Erg dom want nu liep de boete voor hem op tot maar liefst 145 euro.

Ernstig gewonden bij aanrijding
GIETERVEEN - Bij een aanrijding op de kruising van De Hilte met de Oude Provinciale weg in Gieterveen raakten zondagmiddag vier personen gewond waarvan in ieder geval twee ernstig. Een 22 jr. automobilist uit Meeden verleende geen voorrang aan een 52 jr. automobilist uit Eexterzandvoort. De auto van de man uit Meeden kwam tot stilstand in de tuin van een woning. De brandweer kwam er aan te pas om de bekneld zittende gewonden te bevrijden. De traumaheli kwam eveneens ter plaatse. De man uit Meeden en zijn 15 jr. passagiere uit Gasselternijveen werden ernstig gewond overgebracht naar het AZ Groningen. De man uit Eexterzandvoort en zijn 48 jr. passagiere uit Veendam werden overgebracht naar het ziekenhuis in Stadskanaal.

Proces-verbaal voor belediging agent
EMMEN - De politie hield in de nacht van zaterdag op zondag op het station in Emmen twee jongens van 17 jr. uit Gramsbergen en Tilburg aan. De jongens waren vervelend in de trein en wilden geen kaartje kopen. De jongen uit Tilburg beledigde één van de agenten die hem aanhielden en kreeg daarvoor op het politiebureau een proces-verbaal.

Politie tevreden over verloop IJsspeedway
ASSEN - De politie is tevreden over het verloop van de ijsspeedway die zaterdag en zondag werd gehouden in Assen. In totaal bezochten op beide dagen in totaal zon 13.000 bezoekers dit evenement in De Smelt. Noemenswaardige ongeregeldheden deden zich niet voor. Ook het parkeren leverde geen echte problemen op. Door een aantal maatregelen van de gemeente en frequent toezicht door motorrijders van de politie werd parkeren op- en in de berm van de Europaweg en de Hoofdlaan voorkomen.

Dirk Neef verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe. Tel. 06-51 55 7950.
Ernest Zinsmeijer neemt de voorlichting vanaf maandagmorgen 08.00 uur over. info@politie-drenthe.nl