Politie Zaanstreek-waterland


13:19 12-MRT-04
loc.: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Winkeldief aangehouden voor stelen koffiezetapparaat

Een 51-jarige man uit Wormerveer werd aangehouden voor winkeldiefstal. Hij werd door een beveiligingsbeambte in zijn kraag gegrepen toen hij bij een warenhuis een koffiezetapparaat wilde stelen. De man liep zonder te betalen met het apparaat onder zijn arm naar buiten en werd daar aangesproken door de beveiliger. De man werd overgedragen aan de politie.
Enkele uren later werd hij in vrijheid gesteld. Hij kreeg een proces-verbaal.

15:20 12-MRT-04
loc.: PURMEREND, BASISVEENSTRAAT

Hardleerse automobilist aangehouden voor rijden zonder rijbewijs

Een 34-jarige man uit Volendam werd vrijdagmiddag aangehouden omdat hij in zijn auto reed terwijl zijn rijbewijs de dag ervoor was ingevorderd.
De man was donderdag aangehouden wegens rijden onder invloed. Daarbij werd zijn rijbewijs ingevorderd. De volgende dag kwam hij bij de politie om zijn rijbewijs op te halen, waar hem te verstaan werd gegeven dat hij dat schriftelijk bij justitie moest doen. De dag ervoor was deze boodschap blijkbaar niet goed tot hem doorgedrongen. Ook werd hem nogmaals verteld dat hij geen auto mocht rijden voordat justitie zou beslissen dat hij zijn rijbewijs terug zou krijgen. Ondanks dat hij zei dat hij het nu helemaal snapte, stapte hij vervolgens voor het politiebureau in zijn auto en reed weg. Om korte tijd later natuurlijk een stopteken te krijgen van de politie. De man werd aangehouden.

15:52 12-MRT-04
loc.: ZAANDAM, MIDDELVEN

Jongen (14) aangehouden voor beledigen politieagenten

Een 14-jarige jongen werd aangehouden voor belediging van openbaar gezag. Hij maakte deel uit van een grote groep jongeren die twee politieagenten uitscholden. De jongen in kwestie gedroeg zich extra 'stoer' door naar één van de agenten met zijn arm een Hitlergroet te maken. Toen de agent hem daarover aansprak, schold de jongen hem uit. Waarop hij werd aangehouden.
De ouders werden op de hoogte gebracht. Op het politiebureau kreeg de jeugdige verdachte na verhoor een oproep mee om eind april naar een zogenoemde JOM-zitting te komen. (Dit is een verkorte procedure speciaal voor minderjarige wetsovertreders, waarbij ze binnen zes weken moeten verschijnen bij de Officier van Justitie of de parketsecretaris Jeugd in het kantongerecht in Zaandam. Met deze lik-op-stuk-methode wordt meteen na de uitspraak een afspraak gemaakt voor het uitvoeren van de straf - werkstraf, leerstraf of jeugdreclassering).

17:50 12-MRT-04
loc.: KOOG AAN DE ZAAN, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM

Nog een 14-jarige aangehouden voor belediging

Een andere 14-jarige jongen werd aangehouden omdat hij zijn middelvinger opstak naar agenten die voorbij reden in een surveillanceauto. Toen zij hem wilden aanspreken ging hij er op zijn fiets vandoor, om korte tijd later te worden klemgereden. Hij werd aangehouden, ook zijn ouders werden op de hoogte gebracht. De jonge verdachte werd heengezonden met proces-verbaal.

10:31 13-MRT-04
loc.: PURMEREND, JOHN F KENNEDYPLEIN

Vrouw aangehouden voor diefstal frisdrank

Een 33-jarige vrouw uit Purmerend werd in een supermarkt aangehouden voor diefstal. Zij had diverse goederen bij de kassa afgerekend, maar had zes flessen frisdrank in haar boodschappenkar laten staan en niet betaald. Buiten de winkel sprak de bedrijfsleider haar hierover aan. De bedrijfsleider belde de politie. De vrouw werd na verhoor met een proces verbaal heengezonden.


13:06 13-MRT-04
loc.: PURMEREND, WESTERSTRAAT
Vrouw aangehouden voor diefstal schoenen
Een 33-jarige vrouw uit Lelystad werd aangehouden nadat zij bij een schoenenwinkel was betrapt op diefstal van kinderschoenen. De bedrijfsleider vond een aantal lege dozen tussen de stellages waar de vrouwen net tussendoor hadden gelopen. Toen hij zag dat beide vrouwen de winkel verlieten, liep de bedrijfsleider achter hen aan en sprak ze aan. Ze bleken allebei schoenen in hun tas te hebben, waarvan er één geprepareerd bleek om het alarmsysteem te omzeilen. De twee vrouwen gingen er vandoor. Een van hen wist te ontkomen. De andere vrouw kon worden gepakt en aangehouden. Zij werd ingesloten en in verzekering gesteld.

15:15 13-MRT-04
loc.: KROMMENIE, MILITAIREWEG

Dronken automobilist rijdt zichzelf de boom in

Een 39-jarige dronken automobilist uit Amsterdam veroorzaakte zaterdagmiddag op de Militaireweg een eenzijdig ongeval. Hij reed over de Bush vanuit oostelijke richting. Bij de bocht waar de Bush overgaat in de Militaire weg, raakte de man de macht over het stuur kwijt en reed rechts van de weg tegen een boom. De man bleef zelf ongedeerd, maar de hele voorkant van zijn auto was flink beschadigd en de boom zo goed als geheel ontworteld. Zich waarschijnlijk realiserend dat hij goed fout zat, probeerde de automobilist nog weg te komen, maar dat lukte niet doordat de auto met de voorkant omhoog vast zat in de boom.
Ademanalyse wees uit dat de man te veel alcohol had gedronken. (850 ug/l, dat is ruim 3 keer de maximale hoeveelheid.) Hij werd aangehouden.

19:04 13-MRT-04
loc.: ZAANDAM, TJOTTERLAAN

Bejaarde vrouw beroofd van tas

Een 77-jarige vrouw uit Zaandam werd met geweld beroofd van haar schoudertas door twee nog onbekende daders. De vrouw had net boodschappen gedaan en was met haar rollator op weg naar huis. Plots voelde zij een hand op haar schouder die haar naar achteren trok en tegelijkertijd werd er aan haar tas getrokken. Doordat de vrouw viel, zag een van de daders kans de tas te pakken en weg te rennen. De tas werd korte tijd later teruggevonden in de buurt. De portemonnee was er uit gestolen.

20:37 13-MRT-04
loc.: PURMEREND, GILDESTRAAT

Twee mannen aangehouden voor overtreding Wet Wapens en Munitie

De politie heeft twee mannen uit Purmerend (beiden 21 jaar) aangehouden voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Surveillerende agenten zagen de twee mannen zitten in een geparkeerde auto in de Gildestraat. Even later zagen zij een derde persoon achterin plaatsnemen en korte tijd later weer uitstappen. De agenten besloten een onderzoekje in te stellen.
Zij vonden in de auto een op een vuurwapen gelijkend wapen, waarvoor de twee inzittenden van de auto werden aangehouden. Even later buiten de auto vonden de agenten een zakje pillen dat daar duidelijk nog maar net lag. Er bleken 101 vermoedelijk XTC-pillen in te zitten. Bovendien vonden zij bij het fouilleren van één van de verdachten nog een wikkel met vermoedelijk cocaïne.
De twee verdachten zijn aangehouden en in verzekering gesteld. De derde persoon, wiens identiteit bekend is, is verzocht zich te melden bij de politie.

05:45 14-MRT-04
loc.: ZAANDAM, DAM

Dronken man aangehouden

Een lastige dronken man werd aangehouden, die ondanks meerdere waarschuwingen niet weg wilde gaan uit het horecagebied. Zocht met iedereen de confrontatie. Ingesloten en na uitslapen roes met proces verbaal naar huis.

06:58 14-MRT-04
loc.: WESTZAAN, PROV WEG W'ZN-W'GRAFTDK

Auto over de kop

Op de provinciale weg Westzaan -West Graftdijk ging een auto met vijf inzittenden over de kop. Alle vijf inzittenden waren zelf al uit de auto toen de politie ter plaatse kwam. De 23-jarige bestuurder uit Lelystad had, toen hij aan zijn radio aan het draaien was, met zijn rechterwiel de berm geraakt.
Daardoor verloor hij de macht over het stuur. De sloeg over de kop en kwam uiteindelijk in de linker berm tot stilstand.
Vier personen werden met onbekend letsel naar Ziekenhuis de Heel vervoerd. De bestuurder werd aangehouden omdat ademanalyse 425 ug/l aangaf. Hij werd aangehouden en enkele uren later in vrijheid gesteld.

14:17 14-MRT-04
loc.: ZAANDAM, DENNESTRAAT

Gasexplosie legt in woning in puin

Een gasexplosie heeft een woning aan de Dennenstraat totaal in puin gelegd. Lange tijd was onduidelijk of op het moment van de explosie iemand in de woning aanwezig was, maar inmiddels (18.00 uur zondagmiddag) gaat de politie er van uit dat dat niet het geval was. Twee politiehonden die reageren op menselijke geur hebben de woning doorzocht en zijn niet aangeslagen. (Ondanks het feit dat de politie de bewoner nog niet heeft kunnen traceren, gaat zij er van uit dat hij niet in de woning was.)
Drie mensen die zich op het moment van de explosie op straat bevonden zijn lichtgewond geraakt door rondvliegend glas. Eén van hen is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De traumaheli die op voorhand gewaarschuwd was, kon weer retour.
Omdat kort na de explosie volgens de brandweer sprake was van uitstromend gas, moest iedereen op afstand blijven. Nuon gas en electra kwam ter plaatse. Rond 15.00 uur was de lekkage onder controle.
Het gaat om een hoekwoning in een rij van 5. De naaste bewoners uit die rij moesten buiten hun woning blijven ivm met eventueel instortingsgevaar.
Instanties ter plaatse:
Woningbouwvereniging
Bouw en woningtoezicht
Gemeente

Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-130304


Provinciale alcoholcontrole Politie Noord-Holland: 91 aanhoudingen na 5.518 blaastesten


In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vier politiekorpsen in Noord-Holland op ruim 33 locaties bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol.
Tijdens de alcoholcontroles werden 5.518 blaastesten afgenomen, als gevolg waarvan 91 bestuurders werden aangehouden. Automobilisten, motorrijders en bromfietsers werden op het gebruik van alcohol gecontroleerd. Vier automobilisten bleken zo ernstig onder invloed (meer dan tweeëneenhalf keer de toegestane hoeveelheid) dat zij hun rijbewijs direct moesten inleveren.
In de Gooi- en Vechtstreek werd een bestuurder aangehouden die limiet maar liefst vier keer (2,1?) had overschreden. In Haarlem werd het rijbewijs ingevorderd van een drankrijder die geen onbekende van de politie was. De man, een beginnende bestuurder, had net een proeftijd van een paar jaar gekregen wegens het rijden onder invloed en was bovendien recentelijk al weer betrokken geweest bij een aanrijding waarbij hij was doorgereden. De man werd vrijdagavond met zijn bromfiets van de weg gehaald. Hij had twee keer zoveel drank op als toegestaan.
Aan de provinciale controle werkten in totaal 144 politiemensen mee.

De politie van Noord-Holland zal dit jaar meer provinciale alcoholcontroles verrichten en meedoen aan een Europese alcoholcontrole. Daarnaast controleren Verkeershandhavingsteams in Noord-Holland meerdere keren per week op het rijden onder invloed en ook de wijkteams zetten dagelijks alcomobilisten aan de kant.

Hieronder de resultaten per politiekorps:

Politie Noord-Holland-Noord
Aantal blaastesten: 1.791stuks
Aantal aanhoudingen: 40
Hoogste alcoholgehalte: 780 (g/L (1,8 ?)
Invorderingen rijbewijs: 1

Politie Kennemerland
Aantal blaastesten: 2.057
Aantal aanhoudingen: 28
Hoogste alcoholgehalte: 660 (g/L (1,5 ?)
Invorderingen rijbewijs: 4

Politie Zaanstreek-Waterland
Aantal blaastesten: 917

Aantal aanhoudingen: 11
Hoogste alcoholgehalte: 540 (g/L (1,2 ?)
Invorderingen rijbewijs: 0

Politie Gooi- en Vechtstreek
Aantal blaastesten:.753 stuks
Aantal aanhoudingen: 16
Hoogste alcoholgehalte: 930 (g/L (2,1 ?)
Invorderingen rijbewijs: 0


---- --