Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Friese sensatie in halve finales NK schaken LEEUWARDEN - Voor de laatste ronde van de halve finales, om vier plaatsen in het Essent Nederlands kampioenschap schaken, hebben zich gisteren in het Wetterskip Fryslân te Leeuwarden drie Friese deelnemers geplaatst. Sipke Ernst versloeg volgens verwachting Arthur van de Oudeweetering. Yge Visser versloeg in de barrage verrassend de sterke jeugdspeler Jan Smeets. Ronduit sensationeel was de uitschakeling van Jop Delemarre door Babak Tondivar.

Tondivar, de Friese kampioen die in de vorige ronde al de sterke meester Karel van der Weide had verslagen, had gisteren alle geluk van de wereld. Na taai verdedigen was hij tegen Delemarre op weg naar een remise en dus een barrage met versneld tempo. Delemarre probeerde in het verre eindspel echter nog één zetje, en daarmee liet hij zich pardoes matzetten.
De favoriet Erik van den Doel had grote moeite met Jeroen Bosch, maar plaatste zich ook in de barrage. Datzelfde deed Manuel Bosboom ten koste van Ruud Janssen, NK-finalist van vorig jaar. De drie overige geplaatsten zijn Maarten Solleveld, Erwin l'Ami en Dennis de Vreugt. Van dit achttal plaatsen zich dinsdag de vier winnaars direct voor het Essent Nederlands Kampioenschap schaken, dat van 29 juni tot en met 9 juli in Leeuwarden wordt gehouden.

Bij de vrouwen gingen de vier favorieten Bianca Muhren, Arlette van Weersel, Marlies Bensdorp en Colleen Otten allen verder. Bianca Muhren had de grootste moeite met haar tegenstandster Maartje de Jonge, die zich fel weerde, de tweede partij won en pas in de barrage het hoofd moest buigen.