AFDELING ATLETIEK

PERSBERICHT

Vught, 14 maart 2004

Prins Hendrik-teams winnen 3 medailles op NK Ekiden

De twee seniorenteams van Prins Hendrik zijn zondag 14 maart Nederlands kampioen geworden bij de laatste NK Ekiden in Vught. Bij de titelstrijd vanaf Sportpark De Koepel werd het mannenteam voor de zevende - en zesde achtereenvolgende - keer kampioen op deze estafette over 42.195 meter. Voor de Vughtse vrouwen was het de eerste keer dat de titel werd veroverd.

De lopers van Prins Hendrik namen al bij de eerste etappe het heft in handen door Raymon van den Berg. Noël Keijsers, Ruben Scheurwater en Rob Bravenboer bouwden de voorsprong verder uit. Echter, in de 4e etappe - over 10 kilometer - weken de mannen van Hellas Utrecht en Leiden Atletiek onbedoeld af van het parcours. Uiteindelijk finishten deze teams als tweede en derde, maar kregen hierdoor geen eindtijd toegekend. Het Prins Hendrik-team liet met een finish van Stefan Beumer een tijd van 2 uur 11 minuten en 44 seconden noteren, een tijd die beïnvloed werd door de sterke wind die op het laatste deel van het parcours blies. Tilburger Michiel Otten - de vijfde loper in het Prins Hendrik-team - was de enige van de Vughtenaren die aan alle 7 titels heeft bijgedragen.

Bij de vrouwen was het zestal van Prins Hendrik ook oppermachtig. Kirsten Frunt, Anja Smolders, Monique Scholte, Miranda Boonstra, Anne van den Hurk en Esther Schrijvers liepen een tijd van 2 uur en 38 minuten. De teams van Typhoon Gorinchem en Haag Atletiek veroverden de overige 2 ereplaatsen. Bij de veteranen werd Spiridon uit Gilze-Rijen kampioen bij mannen; bij de vrouwen PEC uit Zwolle. In deze laatste categorie was er zilver voor de ploeg van Prins Hendrik.

De Ekiden, een estafette voor zes lopers over de marathonafstand, kwam begin jaren '90 overwaaien uit Japan, en kende in de beginjaren een grote populariteit door de combinatie van wedstrijd -en teamgeest. De laatste jaren liep de deelname van de ploegen in de wedstrijdcategorie terug; reden voor de Nederlandse Atletiekunie (KNAU) het NK Ekiden van de lijst te schrappen.

In samenwerking met de Tilburgse studentensportvereniging Parcival waren er zondagmiddag ook een achttiental studententeams aan de start voor de Nederlandse studententitel. Het Runnersworld Tilburg-team van Parcival won hier.