Ingezonden persbericht


PERSBERICHT dd. 12 maart 2004

Amsterdammers solidair en in verzet

Aktie en spektakel bij de Stopera Amsterdam voor een ruimer pardon!

Ook Amsterdammers verzetten zich tegen de plannen van Verdonk om op grote schaal uitgeprocedeerde vluchtelingen te ontruimen en uit te zetten. Ze zullen dat laten blijken op maandag 15 maart om 9.00 bij de Stopera.

Amsterdammers: verzet u! Gemeente: doe er niet aan mee! Bied opvang, weiger politiemedewerking. Laat zien dat u niet wilt meedoen aan de asociale samenleving die tweederangs burgers creëert en hen aan hun lot overlaat. Mensen, van huis en haard vertrokken, op zoek naar een plekje om veilig te wonen. Amsterdammers die nu wonen in de Pijp, Nieuwendam, Watergraafsmeer. Waarvan de kinderen naar het Nova college of het Vogelnest gaan, die hun boodschappen doen op de Albert Cuyp, zwemmen in het Flevoparkbad, voetballen bij DFC of vrijwillig werken in het Sarphatihuis. Deze Amsterdammers worden na jaren van onzekerheid door overheidsbeleid aan de kant geschoven, ontruimt en uitgezet. Naar landen vol armoede, oorlog en ellende. Zonder toekomst, vaak zelfs gevaarlijk.

Verdonk spreekt over 'vertrekcentra en uitzetcentra', waar deze mensen kunnen werken aan hun terugkeer. Aanschouw maandag zelf hoe gastvrij en vriendelijk deze centra aandoen.

Wij zijn solidair en staan niet toe, dat deze mensen een leven hier ontnomen wordt. De chaos van de bureaucratie kan niet op hen afgewenteld worden: voor een ruimer pardon!

Van 15 tot en met 18 maart organiseren verschillende vluchtelingenorganisaties* uit het land een buscampagne voor een ruimhartig pardon. Rijdend door Nederland doet zij vele steden aan, vluchtelingen stappen in en samen gaan zij op weg naar Den Haag. Op zoek naar solidariteit. De aftrap van deze campagne is bij de Stopera. Het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen zal daar in samenwerking met Amsterdam Anders en vele andere sympathisanten de Amsterdamse solidariteit kenbaar maken.

In de bus rijdt ook een 'informatie-team' mee, zij zullen de brochure 'Eerste hulp bij ontruimingen' presenteren. Ook informeren ze mensen over de mogelijkheden die er zijn om uitgeprocedeerden te ondersteunen en te beschermen.

Voor meer informatie over de Amsterdamse solidariteit en de buscampagne: ASKV/Steunpunt Vluchtelingen
Bas Baltus: 020 6272408 020 4205670 06 40308918 www.askv.nl/zonderpardon askvsv@dds.nl

*ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, PRIME Stem in de Stad, Kerk in Actie, Stichting Gast, Nederland Bekent Kleur, LOS, KCW en Van Harte Pardon


---

Nu te koop Het boek:
'Nee heb je, ja kan je niet krijgen' De achterkant van het Nederlandse asielbeleid.
Over 15 jaar asielbeleid door de ogen van kleine vluchtelingenorganisaties. Gebonden, 170 blz.
Te bestellen door overmaking van 13 euro (incl porto) op postbank 7913334 tnv stichting ASKV te Amsterdam ovv 'Boek'.

Info over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op: http://www.askv.nl tel 020 6272408 020 4205670 fax 020 4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV