Openbaar Ministerie

13 maart 2004

Opsporing Verzocht: serie ramkraken in grensgebied

Meer Opsporingsberichten

De politie vraagt uw aandacht voor het volgende...

Opsporing Verzocht is het gezamenlijke opsporingsprogramma van de politie, Het Openbaar Ministerie en de Avro. In Opsporing Verzocht wordt de televisiekijker ingeschakeld bij het oplossen van (ernstige misdrijven. Aan de kijkers worden gerichte vragen gesteld over een aantal zaken.
In de uitzendingen van maandag 15 maart (eerste rond 19.30 uur, tweede rond 22.00 uur) aandacht voor de volgende onderwerpen. Uitzending gemist? Of mocht u meer willen weten? Opsporing Verzocht wordt dinsdagmiddag om 13.15 uur op Nederland 1 herhaald.

De onderwerpen die worden behandeld:

Utrecht: Overval winkel
Nadat één van de medewerkers op 10 februari een schoenenwinkel in het centrum van Utrecht verlaat, worden de twee achtergebleven medewerksters, iets na sluitingstijd, onaangenaam verrast door twee mannen die geld eisen. Saillant detail, één van de mannen is als vrouw verkleed.

Resultaten uitzending 08 maart
De resultaten die de twee uitzendingen van vorige week hebben opgeleverd, hoort u van Wim van Ham van het KLPD.

Zwolle: Oplichting (Gezocht)
In Zwolle werd 15 november 2003 een oudere man opgelicht. Hem werd verteld dat een koel/vries combinatie bij zijn buurvrouw moest worden afgeleverd en dat deze ook betaald moest worden. De buurman betaalt 700,- Euro, maar dat blijkt niet genoeg te zijn. De verdachte biedt aan voor de man nog 1000,- Euro bij te pinnen. De verdachte komt niet terug, het slachtoffer 1700,- Euro lichter achterlatend. Maar het goede nieuws is: de verdachte staat op beeld.

Heesch: Pinnen met gestolen pas (Gezocht)
Donderdag 7 augustus 2003 wordt in het centrum van Oss een portemonnee gestolen. Dat gebeurde in het nabijgelegen Heesch.

Rotterdam: Pinnen na woninginbraak (Gezocht)
Een heel andere situatie, maar met hetzelfde eindresultaat. Ook hier werd geld gepind met een gestolen pas en zijn, net als in Heesch, bewakingsbeelden gemaakt. Ook werden bij deze inbraak twee autos meegenomen, maar die zijn teruggevonden in RotterdamZuid.

Nieuwerkerk aan den IJssel: Beroving
Twee medewerksters willen de opbrengst van een supermarkt in de kluis van een bank storten. Op dat moment duikt een man op die ervandoor gaat met het geld. Eén van de vrouwen gaat de man achterna en ziet nog net dat hij wegrijdt op een gammele snorfiets. En met die snorfiets, die later wordt teruggevonden, is van alles aan de hand. Het gebeurde maandag 9 februari op klaarlichte dag.

s-Heerenberg: Serie ramkraken
In het grensgebied, zowel in Duitsland als Nederland, vindt vanaf half september 2003 een flink aantal ramkraken plaats. Het team van Opsporing Verzocht heeft heel wat tijd gestopt in het zo goed mogelijk in beeld brengen van wat er zich heeft afgespeeld.

Brummen: Identificatie dode man
Maandag 9 februari wordt in de Gelderse IJssel het stoffelijk overschot gevonden van een onbekende man. De man is niet meer toonbaar. Voor identificatie wordt een speciaal beroep gedaan op tandartsen en tandtechnici.

Zaandam: Overval op geldloper
Een geldloper wordt 1 maart overvallen door drie mannen. Op hun vluchtweg zit de politie ze op de hielen en er wordt zelfs geschoten om de auto waarin ze rijden tot stoppen te dwingen. Uiteindelijk lukt het de politiemensen twee daders te pakken. Maar waar is de derde? De twee inmiddels opgesloten Roemeense mannen houden hun kaken stijf op elkaar. Maar tussen de 15 miljoen Nederlanders zit vast wel één persoon die meer kan zeggen over deze zaak.

Bovenstaande informatie is ontleend aan de gratis nieuwsbrief van Opsporing Verzocht. Deze nieuwsbrief is aan te vragen via de website van het programma: opsporingverzocht.nl.
Voor meer opsporingsberichten van politie en OM: www.opsporingsberichtgeving.nl.