Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

Preventie vogelpest: LNV ruimt tweede bedrijf

15-03-2004

PREVENTIE VOGELPEST: LNV RUIMT TWEEDE BEDRIJF

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten een eendenbedrijf in de gemeente Lopik (provincie Utrecht) uit voorzorg te ruimen. Sinds de vogelpestepidemie van vorig jaar wordt op alle pluimveebedrijven in Nederland periodiek een controle uitgevoerd op de milde variant van het vogelpestvirus. Vorige week kwamen in bloedmonsters van het bedrijf in Lopik antistoffen tegen het virus aan het licht. In vervolgonderzoek werd die uitslag echter niet bevestigd. Bij een voor alle zekerheid uitgevoerde tweede vervolgonderzoek bleek vandaag dat de aanwezigheid van het virus op dit bedrijf niet kan worden uitgesloten. Hoewel het vrijwel zeker om een ongevaarlijke variant gaat, wil de minister geen risico nemen. Het bedrijf met 600 eenden wordt daarom preventief geruimd. De vogelpestepidemie van vorig jaar is mogelijk veroorzaakt doordat een milde variant van het virus is veranderd in een agressieve vorm. Daarop heeft LNV een monitoringprogramma ontworpen om de ongevaarlijke variant van vogelpest of Aviaire Influenza (AI) te elimineren voordat deze de kans krijgt zich tot een agressieve vorm te ontwikkelen. Die kans is overigens klein.
In het kader van dit programma worden op alle pluimveebedrijven jaarlijks bloedmonsters genomen. Op bedrijven waar de dieren een uitloop naar buiten hebben, gebeurt dat zelfs eens per kwartaal, omdat deze dieren in contact kunnen komen met wilde vogels, die de milde AI-variant bij zich kunnen dragen.
De Europese Unie verplicht de lidstaten niet tot bestrijding van laag-pathogene vormen van AI. De EU draagt dan ook niet bij in de kosten.

15 mrt 04 20:55