Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 26: STARTNOTITIE KADERNOTA (03-03-2004)

College van B en W biedt gemeenteraad startnotitie kadernota aan

Het college van B en W heeft een startnotitie opgesteld om te kunnen komen tot de Kadernota 2005-2008. De startnotitie is een informerend en inventariserend document dat aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Op maandag 15 maart vindt er een extra openbare raadsvergadering plaats met een opiniërend karakter. In de startnotitie geeft het college - in meerdere scenario's - de mogelijkheden aan om tot een sluitende begroting en meerjarenraming te komen. De gemeenteraad zal in de raadsvergadering richting aangeven welk(e) scenario('s) B en W verder moeten uitwerken in de kadernota.

Omgekeerde cyclus
Voor het eerst in de begrotingsbehandeling is er sprake van de zogenaamde omgekeerde cyclus, waarbij het politieke zwaartepunt ligt bij de behandeling van de kadernota in het voorjaar en niet bij de vaststelling van de programmabegroting in het najaar. Het hoofddoel van het omkeren van de cyclus is de raad tijdig in staat te stellen om zijn kaderstellende en volksvertegenwoordigende rol te vervullen en er voor te zorgen dat het college tijdig de door de gemeenteraad te nemen besluiten op een adequate en zorgvuldige wijze kan voorbereiden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om inwoners en belanghebbenden op een goede wijze bij het besluitvormingsproces te betrekken en de samenleving tijdig op de hoogte te stellen van de beleidsvoornemens van de gemeenteraad voor de komende jaren.
De kadernota is een besluitvormend document. In de kadernota stelt de raad in juni een meerjarig inhoudelijk en financieel kader vast voor het opstellen van de programmabegroting. De algemene beschouwingen zullen nu dan ook niet pas in november plaatsvinden, maar in juni tijdens de raadsvergadering over de kadernota. Daaraan voorafgaand zal de raad ook haar volksvertegenwoordigende rol uitoefenen, oftewel bij de inwoners van Veenendaal te rade gaan wat zij vinden van de voorstellen.

Scenario's
In de startnotitie geeft het college inzicht in de actuele ontwikkelingen over de financiële meerjarenraming op basis van ongewijzigd beleid. Bij ongewijzigd beleid loopt het begrotingstekort op tot een bedrag van 650.000 euro in 2005. Het tweede scenario gaat uit van intensivering van bestaande, danwel nieuwe beleidsvoornemens. Speerpunten hierin zijn uitbreiding van het gemeentehuis met een derde vleugel in 2006, de nieuwbouw van de muziekschool en het cursusproject in 2007 en extra geld voor Centrum-oost. Samen met nog andere beleidsvoornemens is voor deze investeringen minimaal 1,3 miljoen euro extra nodig. Het derde en laatste scenario gaat uit van nieuw beleid voor in totaal circa 2,5 miljoen euro. Bij deze variant is echter wel een extra verhoging van de tarieven van de onroerende zaak belastingen noodzakelijk, te weten: in 2005 een extra boventrendmatige tariefsverhoging van 4%, in 2006 van 4% en in 2007 van 2%. In de raadsvergadering van 15 maart zullen de scenario's met de raad worden besproken en vervolgens kan het college, op basis van de koers die de raad inzet, de kadernota gaan opstellen.