Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld Amsterdam

Schoonmaakactie

Het stadsdeel heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in het schoonhouden van de openbare ruimte. Desondanks is het resultaat nog niet goed genoeg.
Daarom start er van 15 tot en met 26 maart 2004 start een grote schoonmaakactie in Overtoomse Veld. Gedurende die periode wordt er door medewerkers van het stadsdeel, de milieupolitie en gemeentepolitie aan gewerkt om de openbare ruimte op orde te krijgen. Het gaat hierbij om een actie waarbij gecontroleerd wordt op verkeerd aangeboden afval, zowel vuilniszakken, als afval bij/naast containers en grofvuil.

Alle wrakken dienen uit het straatbeeld te verdwijnen. Het betreft fiets- en bromfietswrakken, autowrakken, aanhangwagens etc. En er wordt ook aandacht besteed aan voertuigen die aan de openbare weg te koop worden aangeboden.
Daarnaast wordt geprobeerd kapotte straatverlichting of straatmeubilair te repareren.

Voor de (brom)fietswrakkenactie geldt dat de voertuigen die door de medewerkers als wrak worden aangemerkt, van een sticker worden voorzien. De rechtmatige eigenaar krijgt dan nog een week de tijd om zijn eigendom te verwijderen. Indien dit niet binnen deze week gebeurd, wordt door het stadsdeel het wrak in beslag genomen.

Van autowrakken wordt geprobeerd via de Rijksdienst voor het Wegverkeer de eigenaar te achterhalen. Vervolgens krijgt de eigenaar een brief, waarin staat dat hij het wrak moet verwijderen. De eigenaar krijgt drie weken de tijd om actie te ondernemen. Hij kan het wrak zelf verwijderen, of een afstandsverklaring invullen en opsturen. Indien de eigenaar niks onderneemt wordt het voertuig weggesleept en vernietigd. Tegen de eigenaren van auto's die te koop worden aangeboden op de openbare weg zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Voor alle overtredingen geldt dat:

* getracht wordt de dader te achterhalen;
* er niet wordt gewaarschuwd maar onmiddellijk proces-verbaal wordt opgemaakt;

* zonodig de kosten in rekening worden gebracht.

Wat kunt u zelf doen?
In geval van afvaltoerisme, dat wil zeggen als medewerkers van bedrijven illegaal hun afval in ondergrondse containers gooien, wordt u verzocht om het kenteken van het voertuig te noteren en door te geven aan het gratis klachtennummer
0800 0233769.

Ook wordt u verzocht om geen brood of andere etensresten te strooien om de vogels eten te geven. Dit voederen zorgt alleen voor dat ongedierte waaronder ratten in de buurt toeneemt. Hierdoor wordt de kans op ziekten die door dat soort ongedierte wordt overgebracht vergroot.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer J. Kamp, Hoofd van de afdeling Handhaving Openbare Ruimte, sector Stadsdeelwerken, telefoon 516 1849.

Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld - 4 maart 2004 ^