Gemeente Nieuwegein

Start inspraakprocedure bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot

De inspraakprocedure van het voorontwerpbestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot start op maandag 15 maart 2004 met een inloopavond voor belangstellenden in zalencentrum De Lantaern, Utrechtsestraatweg 4 te Nieuwegein. De inloopavond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Daarnaast wordt er nog een bijeenkomst georganiseerd voor de bedrijven in het gebied. Zij worden hierover apart geïnformeerd.
Het voorontwerpbestemmingsplan ligt aansluitend van 18 maart tot en met 14 april 2004 ter inzage op het gemeentehuis. Dit zal in de Molenkruier van 17 maart worden gepubliceerd. Iedereen heeft dan de gelegenheid te reageren op het voorontwerp. In deze periode worden ook diverse instanties om een reactie gevraagd, zoals ministeries en provincie. Op basis van ingediende reacties bekijkt de gemeente of het plan moet worden aangepast.

Het voorontwerpbestemmingsplan Juphaas-Wijkersloot geeft aan welke bestemming de gronden in het gebied hebben. Dit is verwerkt in een plankaart. Daarnaast zijn er voorschriften opgenomen, waaraan het gebruik en de bebouwing van bepaalde bestemmingen moeten voldoen. Het voorontwerp heeft vooral gevolgen voor een aantal bedrijven in het gebied. Voor een aantal winkelpanden in het woongebied (oud) Jutphaas is in het voorontwerpbestemmingsplan bepaald dat wanneer de bedrijven ooit besluiten te stoppen, het niet meer mogelijk zal zijn voor nieuwe bedrijven om dezelfde functie voort te zetten. De bestemming van deze gronden zal dan namelijk "wonen" zijn. Voor het bedrijventerrein Herenstraat/Kruyderlaan is onder andere de milieucategorie aangepast. Voor een aantal bedrijven betekent dit, dat wanneer deze bedrijven stoppen bepaalde functies niet kunnen worden voorgezet: Een aantal soorten bedrijfsactiviteiten is dan niet meer mogelijk.
Het college heeft in december 2003 ingestemd met het voorontwerpbestemmings- plan Jutphaas-Wijkersloot en in januari 2004 is het besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu (RIM). Twee bedrijven in winkelpanden in het woongebied (oud) Jutphaas hebben tijdens deze vergadering ingesproken en de commissie heeft het college verzocht de regeling voor de winkelpanden in het woongebied (oud) Jutphaas nader te onderzoeken. De opmerkingen van de commissie en de insprekers worden als inspraakreactie behandeld.
Het (eventuele aangepaste) ontwerp-bestemmingsplan zal opnieuw gedurende vier weken ter inzage worden gelegd. Dan kunnen er zienswijzen worden ingediend tegen het ontwerp. Daarna stelt de gemeenteraad het (eventueel gewijzigde) bestemmingsplan vast en wordt het bestemmingsplan voor goedkeuring aangeboden aan de provincie Utrecht.

Invoerdatum 4-3-2004