Gemeente Alkmaar


Alkmaar plaatst nieuw ParkeerRouteInformatieSysteem (PRIS)

Alkmaar, 4 maart 2004

Morgen wordt gestart met de plaatsing van een nieuw parkeerroute-informatiesysteem (PRIS) in Alkmaar. Langs de wegen die de binnen- en buitenring van Alkmaar komen nieuwe borden die, via een digitaal informatiesysteem, de weggebruiker verwijzen naar de dichtstbijzijnde vrije parkeergarage in Alkmaar. Er wordt naar zowel gemeentelijke als particuliere garages verwezen. Op 15 maart wordt het systeem getest, waarna het naar verwachting begin april 2004 in gebruik genomen kan worden. Het systeem kost circa EUR 650.000.

Het huidige parkeerverwijssysteem voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en is afgeschreven. Het nieuwe systeem houdt rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals onder meer de komst van de vijfde parkeergarage aan de Schelphoek. Daarnaast wordt het systeem van het PRIS gekoppeld aan de grote elektronische informatiepanelen die boven de ring (waaronder de A9) hangen. Als alle parkeergarages in Alkmaar vol zijn wordt de weggebruiker op de ring hiervan op de hoogte gesteld. Zodra de P&R terreinen aan de rand van de stad gerealiseerd zijn wordt de bestuurder door diezelfde borden geadviseerd dáár het voertuig te parkeren.

Informeren en faciliteren
De borden die tezamen het PRIS vormen worden op `strategische' plaatsen neergezet. Zo wordt bijvoorbeeld ruim vóór een kruising een bord geplaatst zodat de bestuurder kan kiezen (= kiesmoment) welke richting deze op wil. Ter hoogte van de kruising, daar waar de bestuurder moet beslissen (= beslismoment) waar te parkeren, staat opnieuw een bord. Doel van het PRIS is onnodig `zoekverkeer' in de stad voorkomen, hetgeen tevens de verkeersveiligheid bevorderd. Daarnaast wordt de bestuurder geïnformeerd over de parkeermogelijkheden in Alkmaar en gefaciliteerd bij het vinden van een parkeerplek. Tegelijk hoopt de gemeente hiermee het parkeren in de garages te bevorderen.

4 maart 2004