Gemeente Veenendaal


EXTRA RAADSVERGADERINGEN STARTNOTITIE KADERNOTA (09-03-2004)

Op de maandagen 15 en 22 maart zijn er opiniërende raadsvergaderingen over de startnotitie kadernota. Er kan dan geen gebruik worden gemaakt van het spreekrecht. U bent beide avonden welkom op de publieke tribune vanaf 19.30 uur.

In de startnotitie geeft het college - in meerdere scenario's - de mogelijkheden aan om tot een sluitende begroting en meerjarenraming te komen. In dit stadium vindt geen besluitvorming plaats. De gemeenteraad zal in de raadsvergadering richting aangeven welk(e) scenario('s) B en W verder moeten uitwerken in de kadernota.

Programma
De vergadering van 15 maart heeft een informerend karakter. Het college zal de startnotitie toelichten en de raadsfracties kunnen de wethouders hier vragen over stellen.
Daarna wordt een week geschorst. Op 22 maart geven de zeven fracties op grond van het 1^e gedeelte een kort statement af. Vervolgens gaan de fracties met elkaar over de startnotitie in debat. De voorzitter (burgemeester P. Rombouts) zal dan samenvatten welke richting de raad aan het college mee geeft voor het opstellen van de Kadernota 2005 -2008. Deze kadernota wordt dan in juni in de gemeenteraad behandeld.

Omgekeerde cyclus
Voor het eerst in de begrotingsbehandeling is er sprake van de zogenaamde omgekeerde cyclus, waarbij het politieke zwaartepunt ligt bij de behandeling van de kadernota in het voorjaar en niet bij de vaststelling van de programmabegroting in het najaar. Het hoofddoel van het omkeren van de cyclus is de raad tijdig in staat te stellen om zijn kaderstellende en volksvertegenwoordigende rol te vervullen en er voor te zorgen dat het college tijdig de door de gemeenteraad te nemen besluiten op een adequate en zorgvuldige wijze kan voorbereiden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om inwoners en belanghebbenden op een goede wijze bij het besluitvormingsproces te betrekken en de samenleving tijdig op de hoogte te stellen van de beleidsvoornemens van de gemeenteraad voor de komende jaren.
De kadernota is een besluitvormend document. In de kadernota stelt de raad in juni een meerjarig inhoudelijk en financieel kader vast voor het opstellen van de programmabegroting. De algemene beschouwingen zullen nu dan ook niet pas in november plaatsvinden, maar in juni tijdens de raadsvergadering over de kadernota. Daaraan voorafgaand zal de raad ook haar volksvertegenwoordigende rol uitoefenen, oftewel bij de inwoners van Veenendaal te rade gaan wat zij vinden van de voorstellen.