PERSBERICHT

Amsterdam, 08-03-2004

De Nieuwe Maandag - Fragmenten - 15 maart in Perdu te Amsterdam

Komende maandag staat de Nieuwe Maandag in het teken van het avondvullende toneelstuk. Vanwege het grote aantal inzendingen en het verlangen zo veel mogelijk mensen een kans te geven, heeft de redactie een aantal auteurs gevraagd om uit hun nieuwe toneelteksten fragmenten te kiezen die voor hen het belangrijkste zijn. De fragmenten worden ingeleid zodat het publiek weet op welk moment van het stuk er begonnen wordt met spelen. De drie gekozen fragmenten duren steeds zo'n 20 minuten.

Het project Nieuwe Maandag is begonnen in november 2003 en biedt ambitieuze schrijvers van nieuwe theaterteksten de kans om hun teksten voor te leggen aan het publiek. Professionele acteurs lezen de teksten onder begeleiding van een regisseur. Na afloop van iedere lezing is er mogelijkheid tot reactie: opmerkingen, vragen, kritiek. Zo hopen we een plek te creëren waar schrijvers hun publiek ontmoeten en andere theatermakers kennis kunnen nemen van nieuw materiaal.

Binnenkort verzorgen we een avond met nieuwe teksten over luiheid en economische depressie. Een oproep daarvoor vind je onderaan dit persbericht.

De teksten:

Richard en Leo - Jaaap Dercksen
Meden en Perzen - Arne Evers
Wachten op Bert Bakker - Bastiaan Beerendonk
Locatie: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam, tel. 020-422 05 42 Datum: maandag 15 maart
Aanvang: Het programma begint om 20:30 uur
Toegang: 3,50 euro

De volgende Nieuwe Maandag: 5 april

Organisatie: Eva Bauknecht, Tsead Bruinja, Esmeralda Detmers, Melle Los en Renée van Marissing*

Internet: http://www.perdu.nl/


*We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe toneelteksten. Wil je het proberen? Mail dan de redactie: melle.melle@tiscali.nl

OPROEP

Aan alle (aspirant)schrijvers van toneelteksten,

Na het succes van de thema-avonden Oud & Nieuw (29 dec.) en UitMaakScènes (16 feb.), hebben we besloten om twee nieuwe thema-avonden te programmeren, te weten:

Maandag 5 APRIL: ZWARTE MAANDAG; in 1929 verloren op zo'n dag vele beleggers al hun geld, en de krach leidde de Grote Depressie in, jaren van werkloosheid en armoede. Op die avond willen we scènes en korte stukken over geld, hebzucht, economie, recessie en wat dies meer zij. Is de mens de slaaf van het geld, of is geld toch iets dat je op kunt pakken of kunt laten liggen? Is gierigheid een natuurlijke staat van zijn, of iets dat pas de kop op steekt als het om grote sommen gaat? Een zeer oud thema, liefst in gloednieuwe, dure jasjes gestoken.

Maandag 3 MEI: AVOND VAN DE LUIHEID; twee dagen na de Dag van de Arbeid, onderzoeken we of ons arbeidsethos opgelegd is, of een instinct. Liggen we allemaal niet liever op bed? Is het zo erg om te niksen, uit te vreten, na te laten, uit te stellen, te talmen, een uitkering te trekken? We hoeven toch niet allemaal om 7 uur op te staan? Is het niet heerlijk om de stekker er zo nu en dan uit trtrekken, en de hoorn er naast te leggen? Weet je wat we doen? We doen helemaal niks!

Voor beide avonden kunnen stukken en scènes worden aangeboden. Maximaal 20 minuten. Reken op 1½ minuut per pagina bij dubbele regelafstand en 12 puntsletters. Op papier naar Bachstraat 20, 1077 GG, Amsterdam. Stuur een mail naar melle.melle@tiscali.nl onder vermelding van het thema, naam en adres. Voorwaarde is dat de schrijver aanwezig is bij de lezing, dus stuur geen stukken in voor een avond waarop je van tevoren weet niet te kunnen. Zodra de avond is samengesteld krijgen alle inzenders bericht.