Gemeente Amsterdam

Amsterdamse delegatie naar Suriname

Amsterdamse en Surinaamse brandweer gaan nauw samenwerken

11 maart 2004 - Marjan Lansdaal

Onder leiding van Hannah Belliot, loco-burgemeester en wethouder Zorg, Cultuur, Lokale Media en Monumenten, brengt een Amsterdamse delegatie van 15 t/m 21 maart een werkbezoek aan Suriname. Doel van het bezoek is onder meer de ondertekening op 17 maart van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Amsterdamse Brandweer en het Korps Brandweer Suriname. Ook draagt de Amsterdamse Brandweer twee brandweerwagens aan de Surinaamse Brandweer over. Aan de delegatie nemen onder meer Kees te Boekhorst (Commandant Brandweer Amsterdam) en Erik Gerritsen (gemeentesecretaris) deel.

Daarnaast is er veel aandacht voor de voortgang van diverse samenwerkingsprojecten. Amsterdam heeft sinds 2002 een samenwerkingsovereenkomst met Suriname. Hierin zijn afspraken gemaakt over onder meer woningbouw, drinkwatervoorziening, het bevolkingsregister en volksgezondheid. De delegatie spreekt hierover onder meer met de coördinerend minister Van Russel van Regionale Ontwikkeling, minister Raghoebarsingh van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, en minister Sandriman van Onderwijs en Volksontwikkeling. Ook brengt de delegatie een bezoek aan het Algemeen Bureau voor de Statistiek, dat onlangs een nieuw pand heeft betrokken. Het vorige pand is in de zomer van 2003 volledig afgebrand. Amsterdam heeft voor de wederopbouw een bijdrage van ca. EUR 130.000 verstrekt.

De delegatie bezoekt verder diverse organisaties die een directe relatie met de werkzaamheden van wethouder Belliot hebben, zoals de Regionale Gezondheidsdienst en het Nola Hatterman Instituut. Het onderkomen van deze school voor kunstzinnig onderwijs is dringend aan renovatie toe. De wethouder biedt een plan van aanpak voor de renovatie aan, dat is opgesteld door de stichting Herstelling die in en rond Amsterdam verschillende projecten met probleemjongeren heeft uitgevoerd. Het is de bedoeling dat Surinaamse jongeren tijdens de renovatiewerkzaamheden de kans wordt geboden om een vakopleiding te volgen. De gemeente Amsterdam en het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijken of ze de renovatie ook financieel kunnen steunen.

Pb-045

© Gemeente Amsterdam