Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

12 maart 2004

Nr. 04/052

Ontheffing voor 22 ondernemings-CAO`s beroepsgoederenvervoer

Ruim 20 ondernemingen in het beroepsgoederenvervoer krijgen ontheffing (dispensatie) van de Algemeen verbindend verklaarde CAO s voor het Beroepsgoederenvervoer. Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten.

Het gaat bij deze ondernemings-CAO s om een bijzondere constructie. De CAO s zijn door de Landelijke bedrijfsorganisatie verkeer (LBV) afgesloten met een bedrijf, Vallenduuk advocaten. Dit advocatenkantoor was gemachtigd door de betrokken bedrijven om de onderhandelingen namens hen te voeren. De afgesloten CAO is een zogenoemde raam- of model-CAO die voor alle bedrijven gelijk is, maar per onderneming is ondertekend en aangemeld. Deze constructie wordt Login-CAO genoemd. Login staat voor Lijst ongebonden goederenvervoerders in Nederland.

Door het Algemeen verbindend verklaren van een CAO worden bepalingen van een bedrijfstak-CAO verplicht opgelegd aan de hele sector. Onder bepaalde voorwaarden kan hiervoor ontheffing worden gekregen. Voor de Login-CAO s werd ontheffing gevraagd.

Omdat niet duidelijk was dat met deze constructie een adequate belangenbehartiging voor de werknemers voldoende was gewaarborgd, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek ingesteld.

Uit onderzoek is gebleken dat de organisatie en de structuur van deze CAO én het verloop van de CAO-onderhandelingen sporen met de voorwaarden om voor ontheffing in aanmerking te komen.

De definitieve ontheffing van de Login-CAO s bij de 22 betrokken transport- en koeriersbedrijven treedt in werking op 15 maart en gaat automatisch gelden voor opvolgende algemeen verbindend verklaarde CAO s in de beroepsgoederensector.

Link naar persbericht online

U heeft dit bericht ontvangen, omdat u geabonneerd bent op de verzendlijst Persberichten SZW. U kunt zich afmelden via de afmeldpagina op onze website. Deze is bereikbaar door op deze link te klikken. U kunt zich ook afmelden door een bericht te sturen naar persberichten@szwlist.nl , met UNSUBSCRIBE in het onderwerp (subject) van het bericht.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sluit elke aansprakelijkheid uit in verband met het niet juist, onvolledig of niet tijdig overkomen van de informatie in deze e-mail. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.