Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 15 maart 2004

Onderzoek naar transacties Somalische stichtingen

In opdracht van het Landelijk Parket heeft de FIOD-ECD vorige week acht verdachten aangehouden in een onderzoek naar een aantal in Nederland gevestigde Somalische stichtingen, die vermoedelijk zonder vergunning grote geldbedragen overboeken naar het buitenland. Bovendien doorzochten rechercheurs van de FIOD-ECD 14 woonadressen en kantoorpanden in Eindhoven (3), Opmeer (1), Rotterdam (2), Tilburg (2), Soest (1), Huizen (1), Almere (1), Zeist (2) en Utrecht (1).

Door de Somalische gemeenschap in Nederland wordt geld overgemaakt voor de ondersteuning van familieleden in het thuisland. Omdat Somalië geen banksysteem zoals het Nederlands kent, wordt het geld via een web van stichtingen overgemaakt naar bankrekeningen in Djibouti of de Verenigde Arabische Emiraten. Van daaruit wordt het geld doorgaans fysiek naar de uiteindelijke begunstigden gebracht, veelal familieleden van in Nederland wonende Somaliërs.

In Nederland bestaan tenminste 216 Somalische rechtspersonen (stichtingen en verenigingen). Door de FIOD-ECD zijn in overleg met het Landelijk Parket 35 stichtingen geselecteerd voor een strafrechtelijk onderzoek. Deze stichtingen hebben in de periode 2000
- 2003 ongeveer 60 miljoen euro naar het buitenland overgeboekt. In november 2003 heeft de FIOD-ECD bij het merendeel van de stichtingen de administratie in beslag genomen. Bij de doorzoekingen is vorige week beslag gelegd op de volledige administratie van zes stichtingen. Bovendien is beslag gelegd op een aantal achttal vervalste en blanco paspoorten en grote aantallen nieuwe telefoonkaarten, die vermoedelijk van heling afkomstig zijn.

Zes verdachten zijn zaterdag in afwachting van de afronding van het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid gesteld. Twee anderen zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Voor informatie: Wim de Bruin