Gemeente Wormerland


Ontwikkelingen ADM Cocoa in Wormer

De brand bij ADM Cocoa aan de Veerdijk in Wormer eind vorig jaar zullen velen van ons zich nog goed herinneren. Met grote inspanning van de brandweer - die daar is bijgestaan door vele andere diensten en personen - was de brand vóór de Kerst uit. De brand heeft bij menigeen in de omgeving in meer of mindere mate overlast of schade veroorzaakt. De afhandeling houdt de verschillende partijen nog bezig.

Ondertussen gaat de productie van het bedrijf aan de Veerdijk door. In de nabije toekomst zijn voor ADM Cocoa tijdelijke oplossingen noodzakelijk. Naar aanleiding van een aantal cacaobranden in Nederland stellen diverse instanties een onderzoek in naar de manier van cacao-opslag. ADM Cocoa wil deze onderzoeken afwachten en daarna pas definitieve plannen ontwikkelen voor een nieuwe opslagruimte. De huidige situatie is dat de gereedgekomen producten aan de Veerdijk worden opgeslagen in de fabriek, in afwachting van transport naar een andere locatie. In het kader van een efficiënte bedrijfsvoering en vanuit logistiek oogpunt is dit verre van optimaal. Daarom zoekt ADM Cocoa in nauw overleg met de brandweer de gemeente naar een tijdelijke oplossing voor maximaal twee jaar.

Het plan is om een tijdelijk bouwwerk van ongeveer 25x35 meter oppervlakte als opslagruimte te plaatsen. De locatie van de opslagruimte is op zon groot mogelijke afstand van de gebouwen in de omgeving geprojecteerd. Bovenop de vereiste brandweertechnische voorzieningen zullen er extra voorzieningen getroffen worden als onder andere het plaatsen van een betonnen keerwand tegen mogelijke hitte-uitstraling naar derden. De opslagruimte is bedoeld om de gereedgekomen producten tijdelijk op te slaan tot het moment van vervoer naar de buitenmagazijnen. In de opslagruimte komt maximaal de weekeindproductie te liggen met een maximale hoogte van 2 meter. ADM Cocoa vraagt voor deze tijdelijke opslagruimte een tijdelijke bouwvergunning aan. Daarnaast vraagt ADM in verband met een gewijzigde bedrijfsvoering een wijzigingsvergunning aan voor de Wet milieubeheer. De gemeente Wormerland publiceert de aanvragen op de daartoe wettelijke en gebruikelijke wijze.