Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Leerlingen Het Plein bezoeken Afvalpunt

Al sinds november vorig jaar trekken leerlingen van Het Plein, de school voor Praktijkonderwijs aan het Jan de Louterpad, maandelijks erop uit om in de ruime omgeving van hun school zwerfvuil te verzamelen. Dit keer namen medewerkers van de afdeling Woonbuurten acht leerlingen mee naar het Afvalpunt aan de Seineweg. Daar konden ze met eigen ogen zien waar hun afval blijft.

Het uitje naar het Afvalpunt was een spontaan initiatief van Frank van de buurtploeg die de maandelijkse schoonmaakactie begeleidt. De leerlingen kregen uitleg over de weegschaal bij de ingang en konden zelf zien dat ze die ochtend samen 90 kilo zwerfvuil hadden opgehaald.

Daarna kregen ze een rondleiding over het Afvalpunt waar het afval keurig wordt gesorteerd naar soort om het later apart te verwerken en opnieuw te gebruiken. De kinderen verbaasden zich erover wat mensen allemaal wegdoen, "Juf, er liggen allemaal leuke dingen in die containers...."

Zorg voor de omgeving
Met de maandelijkse schoonmaak rond Het Plein laat de school zien dat het ernst is met de belofte in maart vorig jaar om het A.E. Kokplantsoen en omgeving als zorgplek te adopteren. Toen plantten de leerlingen een groot aantal bomen in het plantsoen ter gelegenheid van de Boomfeestdag 2003. Voor Stefan ten Brink, directeur van Het Plein snijdt het mes aan twee kanten. "Onze leerlingen die praktijk gericht onderwijs volgen, werken graag met hun handen. Bovendien leren ze met deze actie op een heel praktische manier hoe je moet omgaan met je eigen leefomgeving en die van anderen."

Nieuwe zorgacties op komst
De school blijft ook de komende maanden zorgen voor de de omgeving van de school. In april of mei zal een volgende schoonmaakactie plaatsvinden.

Contact:
Paul de Groot