Veilig Amsterdam


Groei 800 naar 4700 bewaakte fietsplaatsen in Amsterdam 12/03/2004 - Het aantal bewaakte fietsplaatsen in Amsterdam gaat groeien van 800 in 2003 naar ongeveer 4700 in 2006. Ook is de financiering rond voor tien bewaakte fietsenstallingen in de open lucht en 1000 extra fietsrekken, zogenaamde nietjes, in de stad. En voor het behoud van bestaande en realisatie van nieuwe buurtstallingen wordt jaarlijks 200.000 gereserveerd. Dit staat vermeld in het Uitvoeringsprogramma Centrale Fietsparkeerorganisatie Amsterdam 2004-2006 waarmee het college van B&W heeft ingestemd.

In het Uitvoeringsprogramma van de Centrale Fietsparkeerorganisatie Amsterdam (CFA) zijn duidelijke doelstellingen opgenomen zoals het verbeteren van bestaande en de realisatie van nieuw buurtstallingen en dat de tekorten op de exploitatie van Lockerstallingen worden gedekt uit opbrengsten (het mobiliteitsfonds) van gemeentelijke parkeergarages.

Door middel van financiering door Economische Zaken en de gemeente worden er tien bewaakte stallingen in de open lucht en 1.000 nietjes aan de stad toegevoegd. Over de locaties wordt op dit moment gesproken met de stadsdelen. Ook gaat de gemeente Locker bewaakte fietsenstallingen plaatsen in de nabijheid van belangrijke bestemmingen (grotere publiekstrekkers zoals winkelcentra en musea.

Locker is het Amsterdamse netwerk van bewaakte fietsenstallingen. Het stallen van fiets of brommer is goedkoop en er zijn bij een aantal stallingen extra faciliteiten als toilet, fiets reparatieruimte en kluisjes. Fietsenstallingen leveren een bijdrage aan het stimuleren van fietsgebruik, aan de vermindering van fietsendiefstal en vandalisme en aan kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte. Met al de operationele bestemmingstallingen worden afspraken gemaakt om die toe te voegen aan het Lockernetwerk.

In oudere stadswijken zijn bewoners voor het veilig parkeren van de fiets vaak aangewezen op buurtstallingen. Voor het behoud van bestaande en realisatie van nieuwe buurtstallingen wordt jaarlijks 200.000 gereserveerd. Daarmee kunnen vijf tot tien buurtstallingen per jaar worden opgeknapt.

Fietsendiefstal