Gemeente Bergh

Inspraak Welstandsnota
15-03-2004

Met de komst van de nieuwe woningwet in 2003 is er veel verandert op het gebied van de regelgeving van het bouwen. Voor veel bouwwerken is geen vergunning meer nodig. Voor anderen kan volstaan worden met een lichte procedure.

Ook op het vlak van het welstandstoezicht gaat er veel veranderen. Het beoordelen van de kwaliteit van het bouwen door de welstandscommissie vindt niet meer plaats als de bouwtekeningen al klaar zijn. Vooraf moet duidelijk zijn wat de criteria zijn die de gemeente hanteert. Voor de beoordeling van veel kleine bouwwerken, zoals dakkapellen, bijgebouwen en reclames, komt de welstandcommissie niet meer in beeld. Een medewerker van de gemeente beoordeelt het bouwplan via een zgn. sneltoets en kan in veel gevallen snel vergunning verlenen.

Dat alles krijgt een plaats in een Welstandsnota. Met zon nota kan de gemeente haar eigen welstandsbeleid voeren. Zonder Welstandsnota mag de gemeente de bouwplannen niet meer op visuele kwaliteit beoordelen. De nota wordt door de gemeenteraad vastgesteld.

Geruime tijd geleden zijn de werkzaamheden aan de Welstandsnota gestart met een Informatieavond. Tijdens deze avond is informatie verstrekt over de inhoud en de aanpak van de nota.

De ontwerp-versie van de Welstandsnota is nu klaar. Een klankbordgroep, samengesteld uit belanghebbenden en belangstellenden, heeft bij de totstandkoming van de nota geadviseerd.

Inspraak
In het kader van de inspraak ligt de Welstandsnota voor een ieder tijdens openingsuren ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis.

Tot en met 14 april 2004 kan een ieder zijn/haar inspraakreactie zowel mondeling als schriftelijk kenbaar maken aan burgemeester en wethouders van Bergh Postbus 200, 7040 GA s Heerenberg. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met de afdeling Bouwen en Milieu tel. : (0314) 67 89 11.