Lankhorst Public Relations

Persinfo 1 Lorraine 2004

ICN

Vrijgegeven voor publicatie
Nijmegen, 10 maart 2004

Persinformatie Lorraine

In deze persinfo van de Lorraine staan diverse manieren om kennis te maken met de Lorraine, wat kiest u?

Inhoud

Stedentrips naar Lorraine
Gallé-jaar in art nouveau stad Nancy Beleef de middeleeuwen op kasteel Malbrouck Wildpark Sainte-Croix: avontuur voor kids Mirakels Mirabellenhuis in Rozelieures Moselle, golfparadijs in de Lorraine Evenementen in de Lorraine

Nieuwe Nederlandstalige brochure:

Stedentrips naar Lorraine

De vier `edelstenen' van de Lorraine presenteren zich in een nieuwe Nederlandstalige brochure: Stedentrips naar Lorraine. De historische steden Metz, Nancy, Verdun en Epinal verleiden gasten tot boeiende ontdekkingstochten naar het verleden. De gids telt voor iedere stad enkele arrangementen, die als voorbeeld gelden voor de eindeloze mogelijkheden die de lokale VVV's en toeristische bedrijven bieden.

Het 3000 jaar oude Metz geldt als groene metropool met de machtige kathedraal Saint Etienne (met 6500m2 glas-in-lood!) als wereldberoemd herkenningspunt. Vele okerkleurige gebouwen geven Metz een zuidelijk karakter en het oudste theater van Frankrijk symboliseert de culturele kracht.
Nancy is de stad van de art nouveau, bakermat van de Ecole de Nancy waarbij zich tientallen talentvolle kunstenaars aansloten. Indrukwekkend zijn de sporen die hertog Stanislas, tevens koning van Polen, in de 18e eeuw achterliet. Met het prachtige Stanislasplein als cultureel en architectonisch hoogtepunt.
`Hoofdstad van de Vrede', luidt de bijnaam van Verdun. In en rond deze stad aan de Maas woedden tijdens de Eerste Wereldoorlog de meest bloederige gevechten. Kazematten, citadel, musea en monumenten herinneren de bezoeker aan deze gruwelijke oorlog. Epinal, ingeklemd tussen kuursteden en de heuvels van de Vogezen, geniet bekendheid als cultuur- en kunstbolwerk. Met als beroemdste attractie het Musée de l'Image, waar ruim 18.000 kleurrijke prenten de geschiedenis van de drukwerkkunst in de stad representeren. De brochure geeft tevens suggesties voor een korte vakantie naar de betreffende steden.

De brochure is gratis verkrijgbaar bij het Comité Régional du Tourisme de Lorraine, Abbaye des Prémontrés, BP 97, 54704 Pont à Mousson Cédex, www.crt-lorraine.fr

Gallé-jaar in art nouveau stad Nancy

Nancy herdenkt in 2004 de honderdste sterfdag van glaskunstenaar, ceramist, dichter en meubelontwerper Emile Gallé. Deze veelzijdige artiest leverde eind 19e eeuw als oprichter en leider van de Ecole de Nancy een belangrijke bijdrage aan de opkomst van de art nouveau. Hij beïnvloedde vele collega's, tot ver buiten de Franse landsgrenzen. Het Musée de l`Ecole de Nancy besteedt van 12 mei tot 15 augustus een uitgebreide expositie aan leven en werk van Gallé, die de natuur als belangrijkste inspiratiebron zag. Naast de expositie vinden diverse activiteiten plaats, zoals lezingen, conferenties en demonstraties.

Meer informatie: Office du Tourisme de Nancy, Place Stanislas, BP 810, 54011 Nancy Cédex, www.ot-nancy.fr

Beleef de middeleeuwen op kasteel Malbrouck

Boven op de vier torens van het middeleeuwse kasteel Malbrouck in Manderen kijken bezoekers uit over drie landen: Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De burcht, die hoog boven een groene vallei uitsteekt, dateert uit de vijftiende eeuw. Vanaf 14 maart tot eind december gaan de deuren weer open voor het publiek.

Het kasteel is tussen 1419 en 1434 gebouwd door graaf Arnold VI van Sierck, maar dankt zijn naam aan een latere bewoner. In 1705 streek namelijk de Engelse hertog van Marlborough in het grensgebied neer. Hij wilde de burcht als bruggenhoofd gebruiken om Frankrijk binnen te vallen. Omdat de nodige versterkingen nooit arriveerden, vertrok hij weer zonder ooit een schot gelost te hebben.
Sinds 1998 is het kasteel weer voor bezoek geopend. Een langdurige renovatie maakte van een vervallen ruïne weer een middeleeuws bolwerk, waar de geschiedenis herleeft. Door middel van vele activiteiten krijgt de bezoeker een beeld van het vroegere leven op de burcht. Activiteiten als rondleidingen door gekostumeerde gidsen, exposities, zomerconcerten, theatervoorstellingen en historische banketten en soupers.

Het kasteel is open van dinsdag-zondag, vanaf 10.00 uur. In mei ook op maandag. Volwassenen: EUR 6,50. Kinderen tot 16 jaar: gratis.

Meer informatie: www.chateau-malbrouck.com

Wildpark Sainte-Croix: avontuur voor kids

Het 120 hectare grote wildpark Sainte-Croix bij Rhodes in het oosten van de Lorraine staat garant voor een avontuurlijke dag voor kinderen die van wilde dieren houden. Twee wandelroutes brengen bezoekers dicht bij de bevolking van het park: Europees wild, zoals witte wolven, vossen, bruine beren, herten, bisons, lynxen, valken en uilen. In totaal bewonen zo'n 1200 wilde dieren, verdeeld over 80 soorten, dit grootste wildlife park van Frankrijk (176.000 bezoekers in 2003.) Alle dieren zijn zonder gevaar te ontdekken, onder meer vanuit diverse schuilhutten en observatietorens.
Het park organiseert het hele jaar door activiteiten, zoals wolventochten, natuurdagen, zomerevenementen voor kinderen en het hele jaar door de grote Bubo de Uil-show. Het programma vermeldt speciale tochten om in de paartijd het burlen van de herten en het huilen van de wolven van nabij te horen.

In de directe omgeving van het park zijn diverse wandeltochten voor natuurliefhebbers uitgezet, onder meer rond het meertje van Stock. Op deze plas vaart ook een toeristenboot. Voor vogelkijkers is een speciale route uitgestippeld rond het meertje van Lindres, die ook langs het pittoreske dorp Tarquimpol voert.

Het Parc Animalier de Sainte-Croix is in 2004 geopend van 28 maart t/m 11 november. Volwassenen: EUR 11. Kinderen: EUR 8 (tot 3 jaar gratis).

Meer informatie: www.parcanimalier.com

Mirakels Mirabellenhuis in Rozelieures

Eén van de heerlijkste geheimen van de Lorraine is de mirabel, een kersachtige pruim die de bewoners in vele eetbare en drinkbare lekkernijen verwerken. Het Mirabellenhuis in het dorp Rozelieures, tussen Nancy en Epinal, onthult de (meeste) geheimen van de wonderlijke vrucht. De beheerders, de vijfde (!) generatie van de familie Grallet, houden namelijk graag een stukje van het mysterie rond de mirabel voor zichzelf.

Het Mirabellenhuis is een levend museum. In kleuren, geuren en smaken geeft het een beeld van alle culinaire mogelijkheden van de goudgele vrucht. De familie Grallet bezit tevens een distilleerderij, waar een subtiele mirabelbrandewijn wordt geproduceerd.

Het hele jaar geopend. Van mei-oktober: ma-za 9.00-11.00 uur en 13.30-17.30 uur, zon- en feestdagen 13.30-17.30 uur Meer informatie: www.maisondelamirabelle.com

In de omgeving van het Mirabellenhuis:

Boekendorp Fontenoy-la-Joute, met veel winkels en antiquariaten, een boekbinderij en het Huis van de Drukkerij. Kristalmuseum in Baccarat, met een uitgebreide collectie kristal (helaas geen glasslijpen). (www.baccarat.fr) Meer mirabellen: de distilleerderij van Jean Girardin in Burlioncourt, 40 km ten oosten van Nancy. Hele jaar door open

Moselle, golfparadijs in de Lorraine

Het departement Moselle in de Lorraine ontpopt zich de laatste jaren als een waar golfparadijs. De natuurrijke regio telt liefst acht professionele 18 holes golfbanen, die liefhebbers van de sport vele ontspannende en inspannende uitdagingen bieden.

Eén van de mooiste banen vinden we in Faulquemont, circa 35 kilometer ten oosten van Metz, de hoofdstad van de Moselle. De golfcourse ligt in een 70 hectare groot park met een vier hectare groot meer. Een ideale locatie voor een korte, sportieve vakantie. Hotel Holiday Inn Golf de Faulquemont, met uitzicht op de golfbaan, speelt daar op in met een speciaal arrangement. Voor twee overnachtingen met ontbijt, 1x diner, een mountainbiketocht en een workshop boogschieten brengt het hotel slechts EUR 101 per persoon in rekening en biedt dan de derde nacht gratis aan. Via het hotel kunt u toegang tot de golfbaan regelen.

Meer informatie over hotel en golfbaan: www.holigest.com

Meer informatie over golfen in het departement Moselle: Comité Départemental du Tourisme de la Moselle, Hôtel du Département, BP 11096, 57036 Metz Cédex 1, www.cdt-moselle.fr.

Evenementen in de Lorraine

Festival `oude ambachten' in Azannes
Het historische dorpje Azannes organiseert in mei weer een groots oude ambachten festival. Dit jaar zijn op vier zondagen en één woensdag (9, 16, 20, 23, 30 mei) van 10.00 tot 18.00 uur demonstraties van 80 negentiende eeuwse beroepen te zien. Kantklossers, kleermakers, smeden, houthakkers, mandenvlechters, molenaars, drukkers en vele andere ambachtslieden laten het verleden herleven. Bij het evenement zijn ongeveer 400 vrijwilligers betrokken.
Toegangsprijs voor het festival bedraagt EUR10 p.p. (kinderen tot 15 jaar gratis toegang). Azannes is van 1 juli t/m 31 oktober ook te bezoeken als openluchtmuseum (toegangsprijs: EUR 5)

Meer informatie: www.vieuxmetiers.com

Kunstroute: beelden in de natuur
Zes dorpen in het departement Meuse in de Lorraine werken mee aan de bijzondere kunstroute Vent des Forêts, te volgen in de maanden juni en juli. Bezoekers volgen te voet, op de fiets of te paard het uitgestippelde pad door de natuur. Onderweg worden ze verrast door onverwachte uitzichten op tijdelijke kunstwerken, vervaardigd door nationale en internationale artiesten.
De route loopt langs en door de dorpen Lahaymex, Freses au Mont, Dompcrevin, Pierrefitte sur Aire, Nicey sur Aire en Ville devant Belrain.

Meer informatie ; www.leventdesforets.com

Voor meer informatie over de Lorraine kunt u terecht bij:

Comité Régional du Tourisme de Lorraine
Abbaye des Prémontrés - BP 97
F - 54704 PONT A MOUSSON CEDEX
www.crt-lorraine.fr
crt@crt-lorraine.fr

0401

Noot aan de redactie (