Stadsdeel Zeeburg

Indische Buurt vrij van fietswrakken

Fietswrakken ontsieren het straatbeeld in de Indische Buurt. De Milieupolitie van Zeeburg maakt hier een eind aan. In telkens een ander gebied van de wijk worden de wrakken verwijderd, zo mogelijk op kosten van de eigenaar.

Obstakels in de openbare ruimte
Veel fietswrakken staan vastgemaakt aan bijvoorbeeld bruggen, lantaarnpalen en verkeersborden. Ook fietsenrekken zijn niet altijd vrij van achtergelaten wrakken. Zo vormen de afgedankte oude fietsen een obstakel voor de gebruikers van de openbare ruimte. Voor iemand met een rollator of een kinderwagen is het lopen op de stoep vaak een hele onderneming. Voor fietsers is het niet altijd een vanzelfsprekendheid om een plek te vinden in een fietsenrek vanwege de achtergelaten wrakken.

Intensieve controles
De Milieupolitie Zeeburg is met zijn intensieve controles begonnen in het zuidwestelijk deel van de Indische Buurt. In de afgelopen dagen zijn heel wat fietswrakken verwijderd. Van tevoren krijgen de wrakken een waarschuwingssticker opgeplakt. Heeft de eigenaar het wrak na een week niet opgehaald, dan wordt het direct losgeknipt en twee weken bewaard in de opslagloods van de Milieupolitie. De eigenaar heeft dan nog een laatste kans om zijn fietswrak tegen betaling op te halen. Dat gebeurt echter nauwelijks: 99 procent van de wrakken gaat naar de schroothandel.

Verhalen kosten op eigenaar
In de tussentijd probeert de Milieupolitie te achterhalen wie de eigenaren zijn en of de fietswrakken bij de politie geregistreerd staan als gestolen. Is de eigenaar achterhaald, en is hij na twee weken nog steeds niet komen opdagen, dan worden de verwijderingskosten op hem verhaald.

In de komende weken zet de Milieupolitie de controles voort in de andere delen van de Indische Buurt.