FEDERATIE OPVANG


Utrecht, 15 maart 2004

Federatie Opvang geschokt door eerwraak in vrouwenopvang

De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, is diep geschokt door de moord op een cliënte van de vrouwenopvang in Zaanstad, vorige week vrijdag, 12 maart.
Het gaat om een moeder van drie kinderen. De vrouw werd voor de deur van het Blijfhuis vermoord toen zij van het politiebureau terugkwam, waar ze aangifte tegen haar man had gedaan. Zij verbleef al in meerdere opvanghuizen, maar haar man wist haar via zijn netwerk steeds te achterhalen. Ook nu had haar man haar weer getraceerd. Het Blijfhuis Zaanstad deed haar uiterste best om de vrouw in een andere opvang onder te brengen, maar alle huizen zaten vol.

EERWRAAK
Er zijn sterke aanwijzingen dat het om eerwraak gaat. Voor de vrouwenopvang is dit de derde moord op een cliënt binnen een jaar waarin eerwraak een rol speelt. Vorig jaar vonden moorden plaats in Den Bosch, in Venlo en nu opnieuw in Zaanstad.
De vrouwenopvang, waaronder de Blijf van mijn Lijf Huizen, ondersteunt vrouwen die uit een gewelddadige relatie vluchten. Maar zij staat vaak machteloos door het gebrek aan plaatsen in het algemeen en specifieke onderduikplaatsen in het bijzonder.

ONTRUIMING
Om veiligheidsredenen is het Blijfhuis in Zaanstad ontruimd. De politie en gemeente zijn overgegaan tot ontruiming omdat er nog steeds dreiging uit gaat van het netwerk van de man naar zowel de bewoners als het personeel van het Blijfhuis. De politie kon de veiligheid niet meer garanderen, ondanks het feit dat de dader zichzelf bij de politie heeft aangegeven.

EXTRA MAATREGELEN
De Federatie Opvang roept het Kabinet op tot het nemen van extra maatregelen om de veiligheid van de cliënten van de vrouwenopvang te beschermen.
Als eerste dient dit te gebeuren door het beschikbaar stellen van extra middelen voor meer opvangplaatsen.
Ten tweede wil de vrouwenopvang in samenwerking met politie en justitie onderzoeken hoe volstrekt geheime onderduikadressen of zwaar beschermde opvang gerealiseerd kunnen worden.
Ten derde zal er een intensievere inzet van politie moeten komen op preventief gebied. Bij vermoedens van eerwraak dienen de families te worden aangesproken. Zij moeten er op gewezen worden dat zij gevolgd worden en dat eerwraak zeer zwaar gestraft zal worden. Ten slotte zijn er tussen politie en vrouwenopvang waterdichte afspraken nodig die de veiligheid van bewoners én personeel kunnen waarborgen.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie
Johan Gortworst
Federatie Opvang, Kromme Nieuwegracht 7, 3512 HC Utrecht telefoon: 030 231 6403, mobiel: 06 24904825, e-mail: j.gortworst@opvang.nl

15 mrt 04 11:49