INNOVATIENETWERK

Kabinet steunt Transitie Duurzame Landbouw

Kabinet steunt Transitie Duurzame landbouw; Transforum Agro & Groen een feit

Vandaag heeft het kabinet ingestemd met de financiering van een omvangrijk project dat een ferme impuls moet geven aan de Transitie naar een Duurzame Landbouw. Het betreft een project ingediend door een kennisconsortium vertegenwoordigd door InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster. Dit in het kader van ICES/KIS: financiering van projecten die gelijktijdig de kennisinfrastructuur en de ruimtelijk-economische structuur versterken. Het project, gericht op duurzame systeeminnovaties binnen de domeinen agro en groen, zal een looptijd hebben van 6 jaar en wordt publiek/privaat gefinancierd. Het bestuur van Transforum Agro en Groen bestaat uit de leden van de Maatschap Transitie Duurzame Landbouw: mensen als Herman Wijffels, Ria Beckers, Herman de Boon, Jacqueline Cramer, Jaap van der Veen en Anton Vermeer die hun sporen in de betrokken domeinen meer dan verdiend hebben. Het project krijgt een International Advisory Board olv prof Rudy Rabbinge.

Participanten aan de projecten komen uit bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. De projecten richten zich inhoudelijk op realisatie van drie innovatiestrategieën:

- vitale clusters

- veelzijdige landbouw

- internationale agri-food netwerken.

De overheid onderstreept met dit besluit de noodzaak tot duurzame vernieuwingen om maatschappelijk gewenste transitieprocessen te kunnen realiseren. Als daarbij voordeel behaald kan worden door samen te werken met andere organisaties wordt dit gestimuleerd. Transforum Agro & Groen gaat daarom onder meer strategisch samenwerken met InnovatieNetwerk Groene Ruimte & Agrocluster, Transumo (Transitie naar duurzame mobiliteit), Kennisnetwerk Systeeminnovatie (KSI) en internationaal met SAI, Sustainable Agriculture Initiative. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is penvoerend.

Er wordt zowel met wetenschappelijke projecten als met integrale projecten gewerkt.
In integrale projecten komt kennisontwikkeling tot stand in interactie tussen wetenschap, praktijk en samenleving. De wetenschappelijke projecten zijn interdisciplinair van karakter. Kennisontwikkeling wordt geconcentreerd bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Universiteit van Tilburg, TU Eindhoven en TNO.

Bij de uitvoering van het project zal onder meer worden gewerkt met Communities of Practice. Dit zijn groepen mensen die een gemeenschappelijk belang of passie delen en die door vrij uitwisselen van kennis, inzicht en ervaringen samen leren en al doende nieuwe manieren ontwikkelen om met problemen en uitdagingen om te gaan.

Een belangrijke doelstelling is om in deze 6 jaar een (virtueel) topinstituut te ontwikkelen, dat de op gang gebrachte beweging naar verantwoord geproduceerd voedsel en een mooi en leefbaar platteland voortdurend van nieuwe kennis kan voorzien.

Informatie:
Herman de Boon, voorzitter bestuur Transforum Agro & Groen,
06-53318191
Jan van Roekel, directeur Transforum Agro & Groen, 06-53188264 Claudi Hulshof, communicatie Transforum, 06-51857559

15 mrt 04 12:28