Provincie Noord-Brabant

Persbericht                                       
                                                  


Gemeentelijke belastingen in Brabant lager dan landelijk gemiddelde

Brabantse burgers betalen dit jaar gemiddeld 5,1% meer aan lokale lasten. Daarmee is de stijging in Brabant lager dan het landelijk gemiddelde van 6,5 procent (bron: Vereniging Eigen Huis). Vorig jaar nam de belastingdruk in Brabant nog toe met 6,2 procent. Dat alles blijkt uit de onlangs verschenen brochure Gemeentelijke belastingen 2004 van de provincie Noord-Brabant. Opvallend is dat de stijging van de lokale lasten dit jaar in de grote en middelgrote gemeenten in Brabant behoorlijk lager is dan die van de overige gemeenten. De gemiddelde belastingdruk per woonruimte komt in 2004 neer op 624 euro. De belastingdruk bestaat uit de som van de onroerende zaakbelastingen (OZB), rioolrecht en reinigingsrecht.

De drie gemeenten met de hoogste lokale belastingdruk per woonruimte zijn Lith (870 euro), Nuenen, Gerwen en Nederwetten (868 euro) en Haaren (795 euro). De gemeentelijke belastingen per woonruimte zijn het laagst in Oirschot (465 euro), Cranendonck (509 euro) en Someren (511 euro).
Het verschil in jaarlasten tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Brabant bedraagt 405 euro. De gemiddelde waarde van een woonruimte in Brabant is het hoogst in Waalre 207.414 euro. De laagste gemiddelde waarde vinden we in Bergen op Zoom met 105.673 euro.
Het gemiddelde OZB-tarief in Brabant voor woonruimten bedraagt 4,68 euro per waarde-eenheid en voor niet-woonruimten 5,74 euro per waarde-eenheid.



Provincie Noord-Brabant