Cordaid


Den Haag, 12 maart 2004

Afrikaanse hardlopers via Cordaid bij Haag Atletiek

Atleten uit Johannesburg doen mee aan City Pier City Loop

Sport verbroedert. Niet alleen in Nederland, maar ook in Zuid-Afrika. En tussen beide landen. In samenwerking met atletiekvereniging Haag Atletiek nodigt ontwikkelingsorganisatie Cordaid van 15 tot 22 maart 2004 vier jonge talentvolle hardlopers uit in Nederland, afkomstig uit de sloppenwijken van Johannesburg. De jongeren doen als team mee aan de City Pier City Loop op 20 maart en nemen deel aan trainingen van Haag Atletiek. De leden van Haag Atletiek krijgen de kans om deze jongeren beter te leren kennen, meer te horen over hun cultuur en wat sport voor hen betekent.

De jongeren komen in het kader van Deel je talent, een nieuw programma van Cordaid. De gedachte erachter is simpel: geef niet alleen geld, maar zet je talent in om iets te doen aan de armoede in de wereld. Ontmoet anderen, doe inspiratie op, en leer van elkaars ervaringen. De een is goed in websites bouwen of bedrijfsplannen schrijven, de ander is een expert op het gebied van marketing of lobbystrategieën. Of je hebt een talent voor sport. Cordaid matcht deze mensen in Nederland met organisaties in ontwikkelinglanden waarmee we samenwerken, die hebben aangegeven daar behoefte aan te hebben.

Eén van deze organisaties is de Southern African Association of Youth Clubs (SAAYC), de organisatie waar de hardlopers lid van zijn. Deze organisatie zet zich met steun van Cordaid in voor een beter leven voor kansarme kinderen en jongeren in de sloppenwijken. SAAYC geeft trainingen die jongeren helpen een baan te vinden, zoals computercursussen of beroepskeuzebegeleiding, en er wordt voorlichting gegeven op scholen over seksualiteit, relaties, zelfvertrouwen en hiv/aids.

Linda Mhlongo van SAAYC is enthousiast over Deel je talent: Voor de jongeren uit Johannesburg is dit een unieke kans om ervaringen, talenten en dromen te delen met mensen uit Nederland, en om te kunnen vertellen over hun cultuur.

In de wijken waar SAAYC werkt heerst grote armoede. Slechte huisvesting, werkloosheid, geweld, prostitutie en hiv/aids zijn problemen waar mensen elke dag mee te maken hebben. Jongeren hebben vaak weinig toekomstperspectief en zoeken dan al snel hun toevlucht in de criminaliteit. Sport biedt een alternatief. Het heeft een belangrijke sociale functie. Het brengt jongeren - arm en rijk - bij elkaar en laat ze samen in teamverband iets doen én bereiken. Het geeft hen zelfvertrouwen en is een directe uitlaatklep voor het vaak harde leven van alledag.

Meer informatie?

Cordaid Communicatie: Monique Peeters, tel. 070 3136 336 (ook voor interviews met de jongeren).