Ingezonden persbericht



Syntus bestelt 2 nieuwe LINT-treinen bij ALSTOM
Extra zitplaatsen voor Achterhoekse en Twentse treinreizigers

Doetinchem - 15 maart 2004 - Vervoerbedrijf Syntus bestelt twee nieuwe LINT treinstellen bij fabrikant ALSTOM. Met deze extra treinen wordt het aantal zitplaatsen voor reizigers op de spoorlijnen van Syntus in de Achterhoek en Twente fors uitgebreid. In weerwil van de huidige overheidsbezuinigingen heeft de directie van Syntus tot deze aanschaf besloten om hiermee adequaat in te kunnen spelen op de huidige en verwachte reizigersgroei.

Syntus, dat bussen en treinen geïntegreerd exploiteert, heeft vanaf haar oprichting in 1999 reeds een flinke reizigersgroei gerealiseerd. Zowel in de bussen als treinen van Syntus is op veel lijnen sprake van een groei van 10 tot 30 procent ten opzichte van de start. De laatste tijd zorgen ondermeer de recente frequentieverhogingen op de spoorlijnen Doetinchem-Arnhem (in de spits naar 4x per uur) en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal met aansluitende buslijnen (overdag 2x per uur) voor een forse reizigersgroei.

Eén LINT voor Twente
Eén van de twee extra treinen is bestemd om de groei op de treinverbinding Zutphen - Hengelo - Oldenzaal te kunnen opvangen. De belangstelling voor deze verbinding overtreft de verwachtingen van Syntus. Om die reden is nu reeds tot uitbreiding van het materieelpark besloten. Algemeen directeur Rob Koelemeijer van Syntus: "Wij gaan er van uit dat de groeitendens zich de komende jaren doorzet en willen voorkomen dat ten gevolge hiervan ondermeer op het trajectgedeelte Oldenzaal - Hengelo op termijn capaciteitsproblemen ontstaan."

Eén LINT voor de Achterhoek
Met de inzet van de tweede LINT in de Achterhoek verwacht Syntus de gevolgen van de vele verstoringen op de baanvakken Winterswijk - Arnhem en Winterswijk - Zutphen voor de reiziger te kunnen verminderen. Koelemeijer ziet hierdoor de toekomst met vertrouwen tegemoet: "Met de extra treinen en hoge frequenties hopen wij het gemak voor onze reizigers verder te vergroten en de inwoners van de streek een passend alternatief te bieden voor de toenemende filevorming op de wegen."

De LINT/41
De LINT/41 is een zogenaamde 'light-train' en heeft een totaalcapaciteit van 260 reizigers per trein. Beide treinstellen zullen naar verwachting in augustus 2005 worden afgeleverd.

*********************

Noot voor de redactie (