Vlaamse overheid

In het kader van de aanpak van de gevaarlijke punten heeft Vlaams minister van Openbare Werken Gilbert Bossuyt groen licht gegeven voor de gecombineerde aanbesteding van 45 projecten, samen goed voor 17 miljoen euro. Na de toewijzing van de opdracht tegen half april, kunnen de werken vrijwel onmiddellijk van start gaan.

Het gaat om 12 gevaarlijke punten in Antwerpen, 12 in Vlaams- Brabant, 8 in Limburg, 6 in Oost-Vlaanderen en 7 in West- Vlaanderen.

Dit jaar zullen nog een drietal van dergelijke gecombineerde aanbestedingen over de provincies heen volgen, zodat tegen eind 2004 tussen de 120 en 150 gevaarlijke punten zullen zijn weggewerkt. Hiervoor heeft minister Bossuyt 20 miljoen euro per provincie voorzien, 100 miljoen in totaal. Tegen eind 2008 zullen 800 gevaarlijke punten in Vlaanderen weggewerkt zijn.

De 45 projecten die op stapel staan, zijn een mix van grote en kleine ingrepen. Bij grote ingrepen wordt het kruispunt volledig heringericht, bijvoorbeeld door de aanleg van afslagstroken en fiets- en voetpaden, terwijl bij kleine ingrepen bijvoorbeeld enkel de verkeerslichten omgevormd moeten worden om tot een conflictvrije regeling te komen.

"Om de verkeersonveiligheid aan te pakken, vragen we niet enkel aan de weggebruiker om de verkeersregels strikt op te volgen, we nemen als overheid ook zelf onze verantwoordelijkheid door de weginfrastructuur te verbeteren", aldus Bossuyt.

INFO : Joris Vandenbroucke
Woordvoerder van minister Bossuyt 02/553 70 11 of 0475/98 14 58


---