Ingezonden persbericht


Cohen lijdt aan 'beleidsspijt'

Tijdens de aftrap van de buscampagne 'zonder pardon op straat' georganiseerd door het ASKV, Prime, LOS en andere
vluchtelingenorganisaties, heeft Burgemeester Cohen verklaard last te hebben van beleidsspijt.
Een van de aktievoerders verkleed als Cohen, liet weten dat hij het vreemdelingenbeleid zoals het nu wordt uitgevoerd, nooit zo heeft bedoeld.

Bij de aktievoerders die opriepen voor solidariteit en verzet vond hij een gewillig oor, toen hij verklaarde dat Amsterdam de hakken in het zand zet en niet mee gaat werken aan het ontruimen van vluchtelingen.

Ter afsluiting schilderde ook hij een 'teken van verzet' voor het Stadhuis. Een pijl, ook bedoeld als huis, waarvan er anderhalve week geleden vele verschenen op straat.

Het ASKV riep op om mee te doen aan blokkades tegen ontruimingen van vluchtelingen, op een infotafel lagen alarmlijsten waar mensen zich hiervoor konden opgeven. Hier was ook de brochure: 'eerste hulp bij ontruimingen' verkrijgbaar. Deze brochure staat boordevol tips hoe een ontruiming tegen te gaan, hoe men zich het beste voorbereid en wat de juridische mogelijkheden zijn.
Als laatste werden op grote schaal 'checklists' uitgedeeld: wat te doen als een vluchteling wordt ontruimd.

In de stopera was een grote tent opgezet, welke de opvang sympboliseerde die de gemeente Amsterdam zou moeten bieden aan hen die op straat gezet worden.

De aktie is het begin van de buscampagne, die van 15 tot 18 maart plaats vindt. Via 15 steden wordt er naar Den HAag gereden waar een gesprek wordt georganiseerd tussen de mensen in de bus en verschillende kamerleden.

In de bus zitten vluchtelingen die buiten het generaal pardon vallen. Door hun verhalen naar buiten te brengen, willen we aantonen dat minister Verdonk heel wat mensen is vergeten, toen ze bekeek wie schrijnend was. De verhalen van deze mensen zijn gebundeld in de publicatie: zonder pardon op straat. Zij vormen geen uitzondering op de grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers die volgens het nieuwe beleid op straat moeten worden gezet.

Generaal pardon! Voor iedereen die langer dan drie jaar hier is.

Voor mensen in de bus: bel:
Bas Baltus: 0630504847
Petra Schultz 06-22605845


---

Nu te koop Het boek:
'Nee heb je, ja kan je niet krijgen' De achterkant van het Nederlandse asielbeleid.
Over 15 jaar asielbeleid door de ogen van kleine vluchtelingenorganisaties. Gebonden, 170 blz.
Te bestellen door overmaking van 13 euro (incl porto) op postbank 7913334 tnv stichting ASKV te Amsterdam ovv 'Boek'.

Info over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op: http://www.askv.nl tel 020 6272408 020 4205670 fax 020 4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV