Nederlandse Vereniging van journalisten

NVF over manipulatie: 'Mondige lezer heeft recht op volwassen journalistiek'
15 maart 2004

De foto's van de bomaanslagen in Madrid hebben de discussie over het manipuleren van nieuwsfoto's hoog doen opladen. Sommige kranten vonden dat de lezer in bescherming moest worden genomen en gingen met Photoshop aan de slag. Zo haalde The Guardian de kleur weg van menselijke resten. Het Veluws Dagblad, de Daily Telegraph, de Sun, de Times en de Daily Mail 'photoshopten' steentjes over een plek waar op de foto een losgerukt lichaamsdeel ligt. En de Amerikaanse krant USA Today sneed de foto zo aan dat het bewuste deel van de foto wegvalt. De Volkskrant en de Belgische krant De Standaard plaatsten de bewuste foto wel onbewerkt (in kleur) op de voorpagina.

De NVF oordeelt dat een mondige lezer recht heeft op een volwassen journalistiek. De (foto)journalistiek verslaat en het is aan de lezer om zich een beeld van de werkelijkheid te vormen.

Zie over manipuleren en fotojournalistiek het PDF-document NVF en manipulatie en over de beelden uit Madrid en de losgebarsten discussie over gemanipuleerde nieuwsfoto's.