Gemeente Lisse

15-03-2004 Wijziging in procedure aanvraag verklaring omtrent het gedrag

De Wet op de justitiële documentatie is in november 2002 gewijzigd in de Wet justitiële gegevens. In deze wet is ook een regeling opgenomen voor de Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). De nieuwe procedure om een VOG aan te vragen is vanaf 1 april 2004 van kracht.

In welke gevallen kan een VOG worden aangevraagd? In diverse gevallen kan men u om een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Veelal zal dit zijn in het kader van een sollicitatieprocedure. Maar ook kan een VOG nodig zijn voor een lidmaatschap van een schietvereniging.

Waar vraag ik een VOG aan?
U vraagt een VOG aan bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). De gemeente voert de gegevens in en stuurt uw aanvraag door naar het COVOG, het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag. Dit is het orgaan dat de VOG namens de Minister van Justitie afgeeft. Indien blijkt dat u niet in de GBA voorkomt, vraagt u de VOG rechtstreeks aan bij COVOG. Voor het aanvragen van een VOG in verband met emigratie, een visum of werkvergunning gelden speciale regels.

Hoe vraag ik een VOG bij de gemeente aan?
U vraagt een VOG aan door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te leveren bij de afdeling Burgerzalen van de gemeente waar u staat ingeschreven. U ontvangt dit formulier van degene die u om een VOG verzoekt. Dit is veelal de werkgever. Deze moet op het formulier aangeven wat het doel van de aanvraag is.

Hoe vraag ik een VOG rechtstreeks bij COVOG aan? Bij een VOG-aanvraag die rechtstreeks bij COVOG moet worden ingediend stuurt u per post of per fax een volledig ingevuld aanvraagformulier met een goed leesbare kopie van uw identiteitsbewijs naar COVOG.

Kan iemand anders een VOG voor mij aanvragen?
U kunt uw VOG-aanvraag door iemand anders laten indienen, als u deze persoon daartoe schriftelijk machtigt. De gemachtigde vraagt de VOG namens u aan bij afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven in de GBA of in geval u in het buitenland woont bij de gemeente waar u voor uw vertrek stond ingeschreven. Indien deze gemeente niet meer over uw gegevens beschikt, moet de aanvraag rechtstreeks bij COVOG worden ingediend.

Bij het indienen van de aanvraag moet de gemachtigde de volgende stukken meenemen:

- een volledig ingevuld aanvraagformulier

- een machtigingsbrief (een brief waarin u aangeeft wie u machtigt om namens u deze aanvraag in te dienen; geef hierin tevens aan op welk postadres u de VOG wenst te ontvangen)

- een kopie van uw identiteitsbewijs (bijvoorbeeld een paspoort)
- een identiteitsbewijs van de gemachtigde

- het bedrag van 29,50.

Wat kost een VOG?
De prijs die u betaalt voor het in behandeling nemen van uw aanvraag is 29,50. Dit is een vergoeding voor de kosten die de gemeenten en COVOG maken. U betaalt het bedrag bij inlevering van het aanvraagformulier. Indien u rechtstreeks bij COVOG aanvraagt, dient u het bedrag van 29,50 over te maken op rekeningnummer 19.23.27.984 t.n.v. het Ministerie van Justitie/Dienst Bestuurszaken/COVOG te Den Haag o.v.v. uw naam.

Wie beslist op mijn VOG-aanvraag?
COVOG beslist namens de Minister van Justitie of u al dan niet een VOG krijgt.

Binnen welke termijn volgt de beslissing op mijn aanvraag? Binnen vier weken na ontvangst van uw aanvraag wordt een beslissing op uw aanvraag genomen. Met vragen over de voortgang van uw aanvraag, dient u zich tot COVOG te wenden.

Een uitgebreidere folder kunt u ophalen bij afdeling Burgerzaken.