Vlaamse overheid

Vandaag stelden minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten, minister van Sport Marino Keulen en de Vlaamse parlementsleden André Denys, André Van Nieuwkerke, Frans Ramon en Jan Rogiers een voorstel van decreet voor betreffende de 'onderwijsgebonden sport'. Met dit voorstel willen ze een organiek kwaliteitskader scheppen dat kinderen en jongeren moet stimuleren tot lifetime- sportbeoefening.

De sterkte van het decreet zit in de samenstelling van een Centrumraad. Daardoor zal de aansturing van het beleid van onderwijsgebonden sport voor het eerst gebeuren door mensen uit het onderwijsveld en de sportsector. In de raad van bestuur van de vroegere Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) zetelden enkel mensen uit het onderwijs. Dit decreet brengt sportdeskundigen en onderwijsspecialisten samen. Hun gemeenschappelijke expertise wordt ingezet om een coherent onderwijs-sport verhaal te schrijven dat jongeren moet aanzetten tot lifetime-sportbeoefening.

Het nieuwe decreet wil zowel de breedtesport - sport voor recreanten - als het pad van bewegingsschool tot topsporter verder ondersteunen en coördineren. Daarom komt er een nieuw Vlaams Centrum voor Onderwijsgebonden Sport (VCOS). Het autonome bestuur hiervan ligt bij de Centrumraad. In dit nieuwe centrum zitten sportspecialisten die voorgedragen worden door Bloso en de Vlaamse Sportfederatie. De Vlaamse Studenten Sportfederatie (VSSF) wordt geïntegreerd in de dagelijkse werking van het centrum. Er ontstaat dus een brug tussen het secundair en het hoger onderwijs zodat vertegenwoordigers van de SVS en de VSSF nauwer kunnen samenwerken.

Ook de FOLLO's breiden uit. Een FOLLO (Flexibele Opdracht van de Leerkracht Lichamelijke Opvoeding) is een leerkracht LO die een deeltijdse opdracht in het onderwijs combineert met een deeltijdse opdracht in het naschoolse lokale sportgebeuren. Volgend schooljaar komen er tien extra FOLLO's bovenop de tien die nu reeds actief zijn. Vanuit hun praktijkervaring stimuleren en coördineren ze de naschoolse sportbeoefening. Ze werken samen met plaatselijke scholen, sportdiensten en clubs of federaties.

Om een brug te slaan tussen het onderwijs en de sportclubs nam minister Keulen in het verleden al het initiatief om het project van de Flexibele Leerkracht LO te koppelen aan de provinciale kernwerking van de SVS. "Dankzij dit decreet zullen de FOLLO's een nog grotere sleutelrol spelen tussen het onderwijs en het lokale sportgebeuren zodat meer schoolgaande jongeren opnieuw de weg naar de sportclub vinden," aldus minister Keulen.

Dat dit decreet zo sterk de nadruk legt tussen school en sportclub is geen toeval. Via het onderwijs kan immers een groot aantal jongeren relatief eenvoudig aangesproken worden. "Zolang een kind naar school gaat, zal het dankzij deze nieuwe maatregelen bewust gemaakt worden van het belang om aan sport te doen. Onderwijs doet hier een noodzakelijke inspanning om onze jongeren weer meer te laten bewegen," zegt minister Vanderpoorten.

In dit nieuwe decreet hebben onderwijs en sport elkaar duidelijk gevonden in de algemene bezorgdheid om meer mensen aan te zetten tot gezonde bewegingsactiviteit en sportbeoefening.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73
Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen
- tel. (0475) 51 15 10
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---