Time : 1:40:16 PM
Date : Monday, March 15, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: laag pathogene vorm van aviaire influenza in Nederland

In het noorden van Nederland in de Groningse gemeente Eemsmond werd een legkippenbedrijf met buitenbeloop geruimd vanwege de mogelijke uitbraak van vogelpest. Bij een periodieke controle zijn op de boerderij anti-stoffen gevonden in het bloed van de kippen. Volgens het Nederlands ministerie van Landbouw gaat het om een laag pathogene, minder agressieve vorm van vogelpest. De dieren hadden geen symptomen van de vogelpest, strikt gezien is er momenteel geen sprake van een haard als dusdanig en de ruiming geschiedde uit voorzorg.

Ook in België zijn controles voorzien door middel van serologische screening. Deze zijn op basis van wetenschappelijk advies gepland rond de maand september van dit jaar. Volgend op de vaststelling in Nederland gaat de cel crisispreventie en -beheer van het Voedselagentschap na of bijkomende acties noodzakelijk zijn.

Het Voedselagentschap wees eind januari reeds op de blijvend noodzaak van waakzaamheid rond de problematiek van de vogelpest die zich ondertussen eveneens manifesteert in het Amerikaans noordelijk halfrond.

Voortvloeiend uit de epidemie van aviaire influenza waar België in 2003 mee werd geconfronteerd, zijn er nog een aantal maatregelen van kracht die ook nu weer van groot belang en nut zijn. Deze maatregelen staan beschreven in het ministerieel besluit van 26 maart 2003 en de hierbij horende wijzigingsbesluiten. Deze staan vermeld op de website van het FAVV in de rubriek "aviaire influenza".


- Het belang van een goede hygiëne op het bedrijf wordt nogmaals onderstreept:


- aan iedere in- en uitgang van een pluimveestal moet een ontsmettingsvoetbad met een erkend ontsmettingsmiddel zijn geplaatst,


- de toegang tot de pluimveestallen is beperkt tot het personeel nodig voor de verzorging van de dieren en voor de bedrijfsvoering, de dierenarts en het personeel (werkend in opdracht) van het FAVV; deze personen moeten bedrijfseigen kledij en -schoeisel dragen,


- de pluimveestallen moeten op slot gehouden worden,


- de bedrijfsverantwoordelijke dient een bezoekersregister bij te houden.


- Professionele zowel als hobby-pluimveehouders wordt aangeraden contacten met risicogebieden de te vermijden.

Er wordt aan herinnerd dat personen die terugkomen uit een risicogebied, waar zij op plaatsen zijn geweest waar pluimvee wordt gehouden, gedurende 4 dagen alle contact met pluimvee in België moeten vermijden.


- Iedere ziekte of abnormale sterfte bij pluimvee moet onmiddellijk door de bedrijfsdierenarts worden onderzocht. Indien de bedrijfsdierenarts daarbij aviaire influenza niet kan uitsluiten, dan moet hij dit direct melden aan de inspecteur-dierenarts.

In de volgende gevallen is het verboden om een toom van meer dan 200 stuks pluimvee te behandelen met een diergeneesmiddel zonder voorafgaand stalen voor onderzoek te hebben overgemaakt aan een centrum voor preventie en diergeneeskundige begeleiding met het oog op de diagnose van aviaire influenza:


- een reductie van de normale voeder- en wateropname van meer dan 20%;


- een sterfte van meer dan 3% per week;


- een legdaling van meer dan 20%.

contactpersoon voor de pers: pascal houbaert 0475 20 66 73

URL: http://www.favv.be