Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr 029, 15 maart 2004

http://www.wau.nl/pers/04/029wur.html

Complexe regels en trage procedures remmen ontwikkeling Nederlandse veehouderij

Het aanvragen van bouw- en milieuvergunningen is voor veel veehouders dermate complex, tijdrovend en ongewis dat het de vernieuwing van hun bedrijven ernstig belemmert. Dit is één van de conclusies van een commissie van Wageningen UR onder leiding van prof. Leo den Hartog. Zij doet ook een aanbeveling: vereenvoudig de aanvraagprocedure (één vergunning, één loket), stem de toetsingscriteria voor de diverse regels op elkaar af en leg de termijnen waarin overheden een aanvraag moeten afhandelen wettelijk vast.

De Commissie inventariseerde in opdracht van het Ministerie van LNV welke wetten en regels de ontwikkeling van de veehouderij belemmeren. In haar rapportage vraagt zij aandacht voor 10 concrete belemmeringen waarvoor zij ook aanbevelingen doet. Zij adviseert die aanbevelingen in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven uit te werken.

Eén van de 10 aanbevelingen is: maak bestemmingsplannen flexibeler wat betreft het gebruik van de gebouwen en de maat en ligging van het bouwblok. Nu zijn die bestemmingsplannen zo star dat een plan van een veehouder al snel leidt tot het moeizame, tijdrovende en onzekere proces van een bestemmingsplanwijziging.

Een andere constatering van de commissie is dat de keuringskosten voor vee en vlees in Nederland onnodig hoog zijn. Dit verzwakt de economische vitaliteit van de sector. De Commissie pleit voor privatisering en modernisering van de keuringen en de introductie van een risicobenadering bij controles aan de slachtlijn.

Verder zouden overheid en bedrijfsleven zich pro-actiever moeten opstellen bij het voorbereiden, tot stand komen en invoeren van EU-richtlijnen. Op deze wijze kan beter worden ingespeeld op de Nederlandse situatie. Vooruitlopen op richtlijnen, zoals bij dierwelzijn is gebeurd, moet worden vermeden

De inventarisatie van belemmeringen en aanbevelingen is gebaseerd op een emailenquête onder 1200 veehouders. Daarnaast is gesproken met een groot aantal betrokkenen in de veehouderijkolom, zowel individueel als in groepen. Het rapport wordt op 15 maart aangeboden aan minister Veerman van LNV.

Wageningen Business School (www.wur.nl/wbs) bereidt momenteel seminars en modules voor om betrokkenen in het veld mogelijkheden en de beste expertise aan te reiken om de geconstateerde problemen op te lossen.