Nieuw-Vlaamse Alliantie


Spirit wil 6 % loonsvermindering voor leerkrachten (15/03/04)

De verkiezingskoorts is Spirit vroegtijdig naar het hoofd gestegen. Het onderwijsveld kan maar beter hopen en bidden dat de paarse regering zich niet doorzet en een Spirit-minister straks het departement onderwijs bestiert. Want bij Spirit houdt men er een heel eigen logica op na. De partij wil het leerkrachtenberoep aantrekkelijker maken door de leraars een verworven voordeel af te nemen. Wat wordt het volgende voorstel: voetbal aantrekkelijker maken door duurdere tickets?

De loonstudie van HayGroup, in opdracht van de Vlaamse regering, bewees dat het lagere salaris van leerkrachten wordt gecompenseerd door andere voordelen waarbij net de vaste benoeming een grote troef is. De impact van de vaste benoeming wordt door de studie geraamd op een gemiddelde meerwaarde van 6 % van het vast jaarsalaris in vergelijking met de privé-sector. Concreet stelt Spirit dus vandaag voor dat de leerkrachten 6 % loon inleveren. En dit alles om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken Rare jongens.

De N-VA hoopt dat het onderwijsdebat in de komende maanden met iets meer sérieux en kennis van zaken gevoerd kan worden. Zelf lanceerde de partij al tal van voorstellen om de vlakke loopbaan van leerkrachten te doorbreken. Want daarvoor moet de vaste benoeming helemaal niet worden afgeschaft.

De N-VA wil taak- en functiedifferentiatie. Hierbij blijven de lonen gelijk, maar afhankelijk van de taken krijgt de leerkracht vermindering in lesuren. Voorbeelden zijn: de klastitularis, de leerkracht in grote klassen, deelname aan werkgroepen, taken in verschillende scholen (IT-leerkracht), In dit kader moet ook de vraag naar een efficiënt middenkader in elke school gezien worden. Het middenkader bestaat uit de meest gemotiveerde leerkrachten in combinatie met een lesgevercoördinator. Het middenkader helpt de directie, ondersteunt jonge leerkrachten, maar moet ook nog een aantal uren lesgeven. Hierdoor vormen zij de brug tussen directie, leerkrachten en leerlingen.

Daarnaast pleit de N-VA voor de afname van de taaklast en de toename van het lescomfort van de leerkrachten. Leerkrachten moeten zich bezig houden met lesgeven, niet met papieren rompslomp. Ter bevordering van de zogenaamde zij-instroom van oud-leerkrachten en mensen uit de privé-sector wil de N-VA dat de beroepsanciënniteit volledig kan worden meegenomen. Vandaag worden heel wat geïnteresseerde leerkrachten in spe afgeschrikt omdat ze hun carrière van nul moeten herbeginnen. Zo gaat heel wat waardevolle praktijkervaring verloren.

En in tegenstelling tot Spirit, wil de N-VA de leerkrachten meer in plaats van minder betalen.
Alle N-VA-voorstellen zijn te vinden op website www.n-va.be/onderwijs. Hopelijk kunnen ze snel worden gerealiseerd na de verkiezingen van 13 juni.

Want gelukkig is de paarse regering niet vastbenoemd.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be