FNV BONDGENOTEN

Wegvervoerders die prepensioen niet betalen aan schandpaal

Van de veertig transportbedrijven in Brabant en Limburg die het prepensioen 2002 voor hun werknemers niet hadden betaald zijn er inmiddels zeven die alles hebben opgelost, twee bedrijven hebben een dusdanig gedrag betoond dat aannemelijk is dat zij binnen afzienbare tijd hun nog openstaande schuld betalen. Twaalf bedrijven zijn intussen failliet of gestopt.
De overige negentien (zestien in Brabant en drie in Limburg) hebben niet aan het verzoek van FNV Bondgenoten voldaan om alsnog het prepensioen 2002 te betalen.
De meeste van deze bedrijven blijken overigens niet alleen over 2002 een schuld te hebben bij het prepensioenfonds. FNV Bondgenoten bereid juridische stappen voor tegen deze bedrijven. Om premie betaling via de rechter af te dwingen.

Volgens het fonds zijn ook de betalingen voor 2003 en 2004 door deze bedrijven niet of slechts gedeeltelijk betaald. Tevens blijkt dat er ook behoorlijke achterstanden zijn bij het pensioenfonds VUT- fonds, sociaalfonds en opleiding en ontwikkelingsfonds (SOOB). Meindert Gorter, vakbondsbestuurder beroepsgoederenvervoer in Brabant: 'Deze werkgevers gebruiken de fondsen als financieringsmaatschappij. Op deze manier stelen zij van hun werknemers die, behalve voor prepensioen, zo'n 12,8 % van het brutoloon afdragen aan de diverse fondsen. De fondsen innen deze gelden via de werkgever'.

Alle bedrijven die benaderd zijn hebben te horen gekregen dat hun namen bekend worden gemaakt als zij niet voldoen aan hun verplichtingen. Op een aantal werkgevers maakte deze aanpak nog weinig indruk. Zo liet Weber Transporten te Maasbree weten dat het hen 'geen hol' interesseert als werknemers hierdoor langer moeten werken. Ketelaars transport te Heeswijk Dinther vindt het allemaal maar 'poeha', en vindt dat werkgevers al genoeg betalen. Hij vindt het zelfs belachelijk dat werknemers zich hier druk over maken.

Alle namen van de Brabantse en Limburgse transport bedrijven zijn vanaf vandaag terug te vinden op de internetpagina van FNV Bondgenoten/vervoer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Meindert Gorter
Bestuurder, BGV
T 0495 433 159
F 0495 433 215
M 06 20 493 052
E meingort@bg.fnv.nl

15 mrt 04 16:58