Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Beleidsspijt en lokale solidariteit
Buscampagne 'zonder pardon op straat'

Vandaag is de Buscampagne 'zonder pardon op straat' van start gegaan. Een buscampagne die vier dagen langs verschillende steden rijdt. De passagiers zijn vluchtelingen, uitgeprocedeerden die buiten het pardon van Verdonk zijn gevallen.

Stuk voor stuk hebben deze mensen een verhaal, op basis waarvan wij vinden dat ze ook in aanmerking zouden moeten komen voor het pardon. Zij zijn geen uitzondering, velen met hen zijn al jarenlang hier, kunnen niet terug naar hun land, lopen gevaar en hebben daar geen toekomst. Om de verhalen van deze mensen naar buiten te brengen en om verschillende groepen in het land te ondersteunen zijn we op weg met deze bus.

Vanochten om 9.00 startten we in Amsterdam waar Burgemeester Cohen verklaarde last te hebben van beleidsspijt. Een van de aktievoerders verkleed als Cohen, liet weten dat hij het vreemdelingenbeleid zoals het nu wordt uitgevoerd, nooit zo heeft bedoeld.

Ter afsluiting schilderde ook hij een 'teken van verzet' voor het Stadhuis. Een pijl, ook bedoeld als huis, waarvan er anderhalve week geleden vele verschenen op de Amsterdamse straat.
In de stopera was een grote tent opgezet, welke de opvang sympboliseerde die de gemeente Amsterdam zou moeten bieden aan hen die op straat gezet worden.

In Alkmaar werd een lokale petitie aangeboden aan raadsleden, die in gesprek raakten met verschillende aanwezige vluchtelingen, in Haarlem lunchten raadsleden met lokale organisaties en de busbezoekers.

In beide steden kreeg de campagne een eigen vorm, door de afspraken die op lokaal niveau werden gemaakt met de aanwezige organisaties en politici.

Op dit moment rijdt de bus door naar Delft waar in samenwerking met de aktivistenschool een cursus verzet wordt georganiseerd. Dit om te kunnen gebruiken tijdens ontruimingen van vluchtelingen.

Voor mensen in de bus: bel:
Bas Baltus: 06-30504847
Petra Schultz 06-22605845
v.a. dinsdagochtend: Alies Fernhout: 06-52041087


---

Nu te koop Het boek:
'Nee heb je, ja kan je niet krijgen' De achterkant van het Nederlandse asielbeleid.
Over 15 jaar asielbeleid door de ogen van kleine vluchtelingenorganisaties. Gebonden, 170 blz.
Te bestellen door overmaking van 13 euro (incl porto) op postbank 7913334 tnv stichting ASKV te Amsterdam ovv 'Boek'.

Info over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op: http://www.askv.nl tel 020 6272408 020 4205670 fax 020 4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV